Známkou zájmu o „zakázané ovoce" byl ještě před několika dny prošlapaný nízký plot, místy už děravý. Všem, kteří si tam šli pouze za sportem, dělali ještě horší jméno vandalové, kteří nejen že po sobě nechávali na hřišti nepořádek, ale nezdráhali se místo fotbalu spíš čmárat na fasádu školy a podobně.

Kluci teď mají utrum. Snadno překonatelný plůtek nyní postupně nahradí vysoký, nastavovaný plot. Dělníci už na tom pracují.

„Nebude ale oplocený celý pozemek, jen jeho část. Vedení školy po poradě s některými rodiči o výměnu oplocení zažádalo, protože si hřišť považují," odůvodnil výměnu plotu radní pro oblast školství Juraj Molnár. Město letos uvolnilo na nový plot zhruba 400 tisíc korun. „Jednorázová akce by vyšla ještě před dvěma roky, kdy škola požadovala nové oplocení vzhledem k rozsáhlé rekonstrukci zahrady a výstavbě nových hřišť, víc než milion korun. To je příliš velká investice do jediné školy, a tak jsme se dohodli, že to půjde po částech," říká radní Molnár.

Rušno v příbramských školních budovách v době prázdnin prý ani příliš není, co se stavebních úprav týká. Jen v mateřince Pohádka se opravuje odpad kvůli nedávné havárii. Každým dnem se ale rozběhne plánované zateplování mateřských škol. Žádná základní škola v Příbrami se podle Molnára letos nepustila do akcí, které by ohrozily termín zasednutí školáků do lavic.

Jednou z největších školních akcí, která by měla jít po dvou letech budování do finále, je výstavba sportoviště pod Svatou Horou. Včera zde dělníci válcovali asfalt, podle smlouvy by totiž mělo být k prvnímu srpnovému dni hotovo.

V areálu je prostor pro skok daleký a obslužné komunikace. Ty sportovní nadšenci zároveň využijí i pro jízdu na kolečkových bruslích. V areálu nechybí ani prostor pro kopanou, házenou či basketbal. Zároveň si zde sportovci zahrají i volejbal a mohou se věnovat lehké atletice.

Hřiště mělo být hotové již loni na podzim, ale kvůli výběrovému řízení a několika komplikacím se dokončení posunulo. Cena projektu i s víceprácemi se pohybuje kolem 
19 milionů korun.