„Rozhledna stojí na vrchu Krchov, kde jsme v mládí létali na rogalech. Takže je to i taková pieta rogalistům. Dostala jméno Milada po mojí mamince,“ říká Kessl.

Rozhledna nabízí výhled na meandr Vltavy u Solenic a v dálce je vidět i Šumava. „V létě je v okolí velké množství kempů a jejich návštěvníci nemají kam vyrazit na výlet. I proto jsem tam chtěl rozhlednu vybudovat,“ vysvětluje Radek Kessl. Rozhledna je otevřená prakticky po celý den.

O stavbě rozhledny se dlouho uvažuje i na vrchu Třemšín u Rožmitálu v jižních Brdech, které jsou součástí CHKO. „V současné době o tomto projektu už Rožmitál nerozhoduje, pozemek na vrchu Třemšín přešel do vlastnictví pražského arcibiskupství,“ uvedl starosta Rožmitálu Josef Vondrášek s tím, že v minulosti město zájem stavět mělo a s ním i obec Hvožďany. A to do doby, než lesní pozemky přešly v rámci církevních restitucí do vlastnictví arcibiskupství.

Ilustrační foto
FOTO, ANKETA: Hlasujte o miminko týdne

Jak se Deníku podařilo zjistit, církev chce na Třemšíně rozhlednu opravdu postavit, investiční odbor arcibiskupství bere stavbu vážně. 

Už na jaře Arcibiskupství pražské potvrdilo, že stavba rozhledny na brdském vrcholu Třemšín zřejmě bude. „Už se uskutečnilo první kolo výběrového řízení na návrh rozhledny,“ uvedl Stanislav Zeman, mluvčí arcibiskupství. „Plán stavby blokovaly archeologické a ekologické problémy,“ dodal Stanislav Zeman. Peníze na stavbu rozhledny má Arcibiskupství jako investor, vyhrazené.

V brdských lesích se už nyní můžete rozhlédnout z rozhledny Studený vrch. Jde o 17 metrů vysokou kamennou věž na stejnojmenném kopci severních Brd.

Blízko Kamýku nad Vltavou pak stojí zřícenina Vrškamýk a u ní také najdete dřevěnou vyhlídkovou věž.

Výhled až k Alpám slibuje za dobrého počasí Langova rozhledna známá také jako Onen svět. Tuto 15 metrů vysokou věž najdete blízko obce Milešov.

Řadu let se také hovoří o stavbě rozhledny na Svaté Hoře. Tento návrh byl ale zamítnut, a téma dosud nebylo znovu otevřeno.

Město Příbram zahrnulo do svého strategického plánu rozvoje dva projekty stavby rozhleden. Jedna by mohla stát na Březových Horách, druhá na vrchu Třemošná. „Aktuálně nepokračuje žádný z projektů stavby rozhledny. Ve strategickém plánu sice zařazeny jsou, ale projekty zatím nebyly řešeny a nebyly ani zařazeny do rozpočtu,“ řekla mluvčí města Pavlína Svobodová. Původně byl předpokládaný termín realizace v letech 20172018, ale do letošního plánu investic se nevešly. Na nové rozhledny si turisté ještě počkají.

Svatba na dobříšském zámku.
Snoubenci v Příbrami si častěji říkají „ano“ venku

Další plány na stavbu rozhleden mají v Březnici. Jedna by mohla vzniknout na kopci Stráž a druhá v Martinicích. „Ani jeden projekt se nejspíš nedočká brzké realizace. Nemáme v současné době peníze na stavbu,“ uvedl starosta Březnice Petr Procházka. Na kopci Stráž má město navíc problém zajistit příjezdovou cestu, protože není majitelem pozemků v okolí. V Martinicích je infrastruktura jištěna, ale chybí investor.

Další otevřené rozhledny na Příbramsku:

  • Drahoušek u obce Osečany stojí 47 metrů vysoká rozhledna.
  • Kuníček u Petrovic vysílací věž s rozhlednou. Nejvyšší vyhlídková plošina je tu ve výšce 36 metrů.
  • Drtinova rozhledna na vrchu Besedná blízko Chotilska. Byla otevřena před dvěma lety a obnovila se tak tradice rozhledny, která zde stávala za první republiky.
  • Rozhledna na Veselém vrchu také u Chotilska a blízko obce Mokrsko. Najdete tu 42 metrů vysokou ocelovou věž.

Karel Hutr, Michaela Synková