Podle Pavlíny Svobodové, mluvčí radnice, je smyslem vytvoření svazku koordinace a zefektivnění aktivit, směřujících k zabezpečení rozvoje členských obcí.

Svazek může pomoci například při řešení zaměstnanosti, využívání sociálních služeb, při rozvoji cestovního ruchu, řešení problémů s odpady a v neposlední řadě výrazně posiluje možnosti a schopnosti zúčastněných subjektů dosáhnout na různé dotační tituly.

„Každý nemůže dělat všechno. Smyslem sdružení je to, aby každý dělal dobře to, co umí a pak se s ostatními podělil. Abychom si vzájemně pomáhali a náš společný hlas byl co nejsilnější," uvedl již dříve starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s tím, že celá řada aktivit a činností v rámci svazku lze právě provádět jeho prostřednictvím: především v oblastech školství, sociálních služeb, odpadového hospodářství, cestovního ruchu a zaměstnanosti.
„Například v oblasti sociální péče a služeb je zejména pro menší obce velmi obtížné tyto služby zajišťovat a právě prostřednictvím Dobrovolného svazku obcí se otevírá možnost jak i pro obyvatele těchto obcí zpřístupnit, některé z nich," nastínil jednu z oblastí společného fungování starosta Příbrami a dodal, že je tu předpoklad toho, že spolupráce starostům obcí přinese větší informovanost i větší podporu.

Podle Vařeky velmi zajímavé možnosti se rýsují například v oblasti odpadového hospodářství a zdá se, že v tomto směru jsou úvahy, zahrnuté do Strategického dokumentu Dobrovolného svazku obcí ORP Příbram, zajímavé i pro sousední ORP.

Dobrovolný svazek obcí by mohl spolupracovat i na rozvoji turistického ruchu. I podle názoru vedení Středočeského kraje se rozhodnutím o zrušení Vojenského újezdu Brdy a očekávaným vyhlášením Chráněné krajinné oblasti Brdy otevírá pro řadu obcí na Příbramsku mnoho příležitostí k jejich dalšímu rozvoji, ke zlepšení situace v oblasti zaměstnanosti a konec konců i k vytváření zdrojů pro další rozvoj.

„V rozvinutém světě je běžné, že se obce sdružují v regiony, které mají za cíl do oblasti přilákat turisty a pro místní podnikatele tak zajistit příliv finanční prostředků z cestovního ruchu," uvedl dále starosta Vařeka. Obce by se měly vyjádřit k tomu, které z nich se chtějí do svazku obcí zapojit.
Samotné rozhodnutí bude nakonec záležet na jejich zastupitelstvech, ale na dubnovém shromáždění představitelů jednotlivých obcí ORP Příbram dostanou základní informace, jak by sdružení mělo fungovat, bude nastíněn rámcový návrh stanov a budou detailně rozebrány cíle sdružení a jeho financováni. Měl by být také ustaven přípravný výbor, který by zahájil konkrétní činnost ve věci založení sdružení.