„Právě čerpání důlních vod vnímáme jako obrovskou hrozbu ve vztahu k zásobě pitné vody pro široké okolí. Proto jsme svolali zastupitelstvo a rozhodli podpořit vznik spolku na ochranu zdroje pitné vody ve vrchu Křemenice,“ uvedl petrovický starosta Petr Štěpánek. 

Před několika dny se v Praze uskutečnila důležitá schůzka s majitelem společnosti AGIR z Zürichu, která byla velmi pro další sled událostí důležitá. Zúčastnil se jí kromě petrovického starosty i zástupce Pivovaru Vysoký Chlumec. Celé jednání hodnotil Štěpánek jako velmi vysilující, ale úspěšné.

„Vysvětlovali jsme, že nejen pro Petrovice je zásobování pitnou vodou z vrchu Křemenice klíčové. Upozorňovali jsme těžaře, že nesmíme zapomínat na naše osady Skoupý a Týnčany, dále na osady obcí Vysoký Chlumec, Počepice a Nechvalice. V neposlední řadě je na uvedeném zdroji závislý Pivovar Vysoký Chlumec. Snížení zásoby a případná ztráta vody by bylo katastrofální. A čerpáním vody ze zkušebního zářezu v lomu Skoupý by došlo k velmi výraznému snížení zásoby vody v tomto strategicky důležitém zdroji. Již nyní jsou srážky, na kterých je kapacita zdroje závislá, za poslední dva roky o 29 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. To se aktuálně projevuje na hladinách vod ve studních v celém regionu,“ shrnul Štěpánek. 


Petrovický starosta Petr Štěpánek s potěšením hodnotí vývoj událostí. „Naše zásadní námitky k tomu, že jakékoliv odvádění vody je nepřijatelné, nakonec majitele a společnost AGIR přesvědčily a ta svou žádost o povolení vypouštění důlních vod stáhla,“ informoval o odvrácení akutního nebezpečí petrovický starosta.

Příbramsko – Solenice a Kamýk byly před 15 roky nejpostiženější obcí regionu při katastrofální povodni 2002. Když se povodňová vlna hnala Vltavskou kaskádou, zatopila Solenice pod hrází Vodního díla Orlík a pod vodou se vzápětí ocitá i Kamýk nad Vltavou.
Kamýk byl při povodni nejvíce postiženou obcí


Starosta Vysokého Chlumce František Chlasták se nám netajil tím, že informace o záměru společnosti AGIR ho velmi nepříjemně překvapila. Odvádění vody z rezervovaných zdrojů pitné vody do okolních vodotečí by v období trvalého sucha považoval za nevratný hazard. „Veškeré studny od Bratřejova přes Vitín, Týnčany, Panskou Tisovnici a Mezihoří jsou plně kapacitně závislé na úrovni spodní vody v této ojedinělé krajinné lokalitě. Nelze ani opomenout, že pod vrchem Křemenice jsou nejkvalitnější zdroje vody Pivovaru Vysoký Chlumec,“ řekl svůj názor vysokochlumecký starosta. 


„I v našem zájmu je ochrana spodních vod ve vrchu Křemenice. Jsem velmi rád, že jsme se s majitelem těžařské společnosti domluvili na společném postupu,“ kvitoval výsledek jednání také Vít Zrůbek, ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec. Těžaři si na Příbramsku zřejmě neškrtnou, pokud se nerozhodnou jít proti všem a jak se říká „přes mrtvoly“. Obyvatelé a sousedé Sedlčanska, Hvožďanska a Mokrska u Chotislka stále zůstávají ve střehu také kvůli opakovaným snahám o těžbu zlata. 


Obce při nátlacích těžařských společností neúnavně vydávají zamítavá stanoviska k průzkumu a následné těžbě zlata, obrací se na Ministerstvo životního prostředí ČR, pořádají besedy, sbírají názory a podpisy, vyvěšují billboardy. 

Kapela Keks.
Do Příbrami přijede Jaroslav Uhlíř, Keks a The Tap Tap


Například ve Hvožďanech lidé několik desetiletí brání Petráškovu horu. Když se v roce 2012 otázka průzkumu a těžby znova otevřela, byla to tehdy pro nově nastupující starostku Markétu Balkovou zcela nová situace. „Uvědomila jsem si, že to nebude záležitost na týdny, ani měsíce, ale bude to běh na velmi dlouhou trať spíš, takový maraton,“ svěřila se starostka, která spojila síly s ostatními starosty a dali se do boje. Jako jeden z velkých úspěchů považují začlenění Petráškovy hory do nové CHKO Brdy a definitivní rozhodnutí o zamítnutí průzkumu zlata ve Vacíkově ze strany Ministerstva životního prostředí. Přesto vědí, že jejich boj zdaleka nekončí.

Marie Břeňová, Markéta Lišková