Jednou z možností, jak neúnosnou situaci v Příbrami řešit, je výstavba jihovýchodního obchvatu města. Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák jednal ve čtvrtek s místostarostou Příbrami Ivanem Šedivým a ředitelem závodu Praha Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR Janem Kroupou o tom, jak řešit tento problém.

Na hejtmana se totiž také obrátili obyvatelé zmíněných ulic, kterým pod okny jejich domů a bytů jezdí nákladní auta směrem na západ. Doprava je tu zvláště ve špičkách děsivá. Na silnici ve směru na Rožmitál a zpět potkáte stále častěji i několik nákladních aut za sebou. Na čtvrteční schůzce k neúnosné situaci řekl zástupce ŘSD, že firma má v současné době peníze na přípravné projekční práce. A ty začnou ještě v letošním roce.

„V příštím roce bychom měli vykoupit pozemky a chceme získat stavební povolení na stavbu jihovýchodního obchvatu Příbrami. Až je budeme mít, vyhlásíme soutěž na dodavatele," konstatoval Jan Kroupa z ŘSD. Budování obchvatu by podle Kroupy mohlo začít v roce 2016. Pokud také na projekt budou peníze.

Podle hejtmana Josefa Řiháka je dobře, že se zahájení stavebních prací na obchvatu Příbrami konečně stává realitou, přesto je ale potřeba složitou dopravní situaci v Rožmitálské a Husově ulici řešit co nejdříve.

„Dohodli jsme se, že ŘSD zajistí ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí v Příbrami měření hlučnosti. Na základě výsledků bude přijato opatření, například položení protihlukových asfaltových koberců," řekl hejtman Josef Řihák a doplnil, že je důležité, že se stavba jihovýchodního obchvatu Příbrami konečně rozběhla. „Děkuji také ŘSD za snahu a hledání řešení, kterým chce vyjít vstříc obyvatelům Příbrami," doplnil hejtman.

Křižovatka - varianta I.

Křižovatka - varianta IA.

Trasa obchvatu.