„Ceduli s omezeným provozem mám vyvěšenou na dveřích. Pacientům říkám svůj názor, ale myslím, že je zatím špatné financování zdravotnictví příliš netrápí, dokud svého lékaře najdou v ordinaci. Až ordinace zaniknou, pak už je nikdo neobnoví," říká ortoped, který, stejně jako jeho kolegové, položil na stůl v čekárně petiční arch pro pacienty. „Podpisy tu nejsou žádné, musel bych každému vysvětlovat vážnost situace, a na to není čas," dodal Zdeněk Karkán.

Pouze symbolicky se připojil k protestu kolega z polikliniky Jan Dvořák, lékař ORL. „Pacienti tu mají k dispozici petiční arch, jinak ordinuji," spěchal k dalšímu pacientovi vytížený lékař.

A co Oblastní nemocnice Příbram? „Svaz českých lékařů jsme morálně podpořili, ale všechno běží normálně. Nikdo z lékařů si nedovolil nepřijít do práce, protože se nejedná o vyhlášenou oficiální stávku," informovala v pátek Deník mluvčí nemocnice Monika Boušková.

Protestní kampaň organizují lékařská komora s lékařskými odbory proti reformám ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Zdravotní pojišťovny podle nich dají na léčení méně peněz, projeví se to ve zhoršení dostupnosti péče, například se prý prodlouží čekání na operaci.

Lékaři ji nabízejí k podpisu pacientům přímo v ordinacích, archy odesílají komoře, k čtvrtečnímu večeru bylo sebráno 15.000 podpisů, další archy přišly včera. Podpisů podle Kubka začalo přibývat hlavně v posledních dnech, kdy se lidé o důvodu protestu od lékařů více dozvídají. „Občané se konečně začali zajímat, jak je zdravotnictví financováno. Nevěří, že část léků platí lékař a že čím víc lékař pracuje, tím méně mu zdravotní pojišťovna zaplatí," řekl Kubek.

Podle ministra lékaři pacienty zneužívají, tím že je zatahují do svého boje o peníze. Podle Kubka ale lékaři jen informují pacienty o stavu zdravotnictví, který je podle nich nejhorší od roku 1989. „Občané si zdravotnictví platí ze svých daní a mají právo spolurozhodovat, jaké bude," shrnul Kubek. MARKÉTA JANKOVSKÁ, ČTK