"Měli jsme v rámci územních plánů navrhnout další směřování tohoto území, ale ten materiál jsme stáhli," uvedl Petera. Radní se podle něj k tomuto obecnému dokumentu vrátí, až zákon o vojenských újezdech projde takzvaným třetím čtením. "Potom se tím budeme dál zabývat," řekl hejtman.
Zopakoval, že vedení Středočeského kraje nesouhlasí s rušením újezdu. "Trváme na tom, že je chyba to, co předkládá ministerstvo obrany ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí," prohlásil. Za nešťastné pokládá zejména to, že území by mělo být rozděleno mezi dva regiony - středočeský a plzeňský. "My se domníváme, že toto území je tak zajímavé svým ekosystémem a ochranou, že je dobře, když bude spravováno jedním správním celkem," dodal. Plzeňský kraj naopak předlohu podporuje.

Středočeši pochybují o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obávají se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Armáda ale tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 tak, jak to stanoví plán. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast.

Pokud bude návrh zákona schválen, uvolní se asi 42.000 z celkové rozlohy zhruba 129.600 hektarů vojenských újezdů. Hranice změní újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá.