"Obecně máme vojenských újezdů strašně moc. Je to naprostý anachronismus, je to jakési zakonzervování vztahů Varšavské smlouvy," prohlásil Stropnický, podle nějž armáda ve 21. století při své velikosti tolik újezdů nepotřebuje.

Poslanci se nyní zabývají návrhem zákona, který zruší brdský újezd a zmenší další výcvikové prostory. Ministr připomněl, že norma se bude projednávat v prvním prosincovém týdnu v posledním čtení. Ať už se mu prý dnes podařilo přesvědčit starosty či ne, rozhodne hlasování ve Sněmovně. "Věřím, že zvítězí, dovolím si říct, zdravý rozum," řekl.

Podle příbramského starosty Jindřicha Vařeky (ANO), který zrušení újezdu podporuje, jsou starostové na podobných debatách v první fázi rozhořčeni, ale pak začnou myslet na to, jak budou obce moci nové situace využít. Přiznal nicméně, že na podobná setkání mají tendenci chodit spíše ti, kteří jsou až militantně proti rušení újezdu.

Podle starosty Obecnice Josefa Karase (nezávislý) se schůzky se Stropnickým zúčastnilo asi osm starostů a kromě Vařeky se vesměs všichni vyslovili proti rušení újezdu. Stropnický ale podle Karase jejich argumenty nevyslyšel.

"Pan ministr přišel rozhodnutý a naše argumenty nevzal v potaz. Řekl, že máme pořád stejné argumenty, a tím to skončilo," dodal Karas.

Vojenský újezd by měl být rozdělen mezi Středočeský a Plzeňský kraj. S dělením území, které by po ochodu vojáků nepatřilo armádě, Středočeský kraj nesouhlasí, Plzeňský naopak ano. Sněmovna bude také rozhodovat o pozměňovacím návrhu předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD), aby pasáž o Brdech byla ze zákona vyčleněna.

Stropnický by nechtěl, aby se o Brdech jednalo zvlášť, podle něj by to nebylo žádné kompromisní řešení, ale "zmrzačení" zákona. Podivil se i tomu, že zatímco středočeští politici z ČSSD vystupují proti rušení újezdu, jejich straničtí kolegové z Plzeňského kraje jsou pro. Člověk si pak podle Stropnického musí klást otázku, zda to není tak, že si Středočeský kraj prostřednictvím několika politiků trochu malicherně a krátkozrace hájí hranice uměle vytvořené po roce 1948 a nechce se vrátit do historických hranic, které odpovídají geografickému uspořádání a umožňují například lépe čelit povodním a podobně.
Ministr v této souvislosti poukázal na to, že musí jen argumentovat a hledat podporu v celé Sněmovně. "Musím shánět hlasy, které to podpoří, u opozice, což mimochodem v řadě případů u těch racionálních poslanců i nalézá odezvu," poznamenal.
Středočeský kraj pochybuje o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obává se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Armáda ale tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 tak, jak to stanoví plán. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast.