V Příbrami se tentokrát sešli studenti příbramských škol s kolegy ze Sedlčan, Písku a Plzně.

Například studenti z Obchodní akademie a Jazykové školy v Písku představili svoji fiktivní firmu, která se zabývá půjčováním a prodejem kostýmů.

„Naše firma Progres s.r.o. funguje už 13. rokem. My jako druháci se veletrhu účastníme poprvé. To, co se učíme v teorii ve škole, můžeme takhle uplatnit v praxi a určitě tak získáváme zkušenosti, třeba i do budoucího podnikání," řekl student druhého ročníku Roman Homola.

Studenti oboru logistika z plzeňské Střední průmyslové školy dopravní přijeli do Příbrami představit svoji firmu, která se zabývá výrobou a prodejem piv. Její ředitel, student čtvrtého ročníku, Karel Bouřil prezentoval na veletrhu nabídku firmy. Představil sortiment, mezi který patří například nealkoholický ležák, deseti a dvanáctistupňové pivo a pivo Génius, o kterém řekl, že je to jakási vlajková loď firmy.

A co se stalo, když se zákaznice, studentky 1. ročníku oboru podnikání z příbramské integrované školy Maruška Sovová, Tereza Sedláková a Nikola Haluzová, rozhodly ke koupi? „Vystavíme fakturu nebo paragon a ony si koupí za fiktivní peníze fiktivní pivo," říká Karel Bouřil a představuje svoje spolupracovníky ekonomického náměstka Martina Habra a Andreu Macháčkovou z ekonomického centra, jinak též studenty čtvrtého ročníku.

„Tato firma existuje od roku 2009. Komise hodnotí tady na veletrhu naše vystupování, odborné znalosti, úroveň propagace. Firma má u fiktivní banky svůj účet, kde má svůj zůstatek, se kterým se operuje úplně stejně, jako by to bylo u reálné společnosti," říká Karel Bouřil.