Co by mladí lidé v Příbrami změnili, kdyby se ocitli na místě zastupitelů města? To se dozvědí návštěvníci veřejně přístupného simulovaného zasedání Zastupitelstva města Příbrami v úterý 24. června od 15 hodin v jednacím sále Zastupitelstva města Příbrami (nám T. G. Masaryka 121, Příbram I).

Studenti Gymnázia Příbram se vžijí do rolí zastupitelů a budou diskutovat se starostou města nebo i s dalšími skutečnými zastupiteli či veřejností o řešení vybraných problémů města. Zasedáním vyvrcholí simulační hra o komunální politice „Mladí lidé rozhodují", kterou ve městě pořádá zastoupení Friedrich-Ebert-Stiftung v České republice ve spolupráci s Městem Příbram a Gymnáziem Příbram. V průběhu třídenní hry se studenti seznamují s praktickým fungováním komunální politiky a navštíví také skutečné jednání zastupitelstva města. Sami také diskutují o problémech ve městě a navrhují, jak by je mohlo zastupitelstvo řešit. Setkají se i s několika skutečnými zastupiteli, kteří se s nimi podělí o své zkušenosti.

Hru zakončí zmiňované simulované jednání zastupitelstva, které povede starosta města Příbrami  Pavel Pikrt. Mladí„zastupitelé" se jej zeptají, zda a jak město řeší vybrané problémy. Studenti rozdělení do fiktivních politických stran poté sami představí své návrhy, budou se je snažit obhájit v diskuzi a prosadit jejich přijetí při hlasování.

Díky simulační hře si mladí lidé na vlastní kůži vyzkoušejí práci těch, kteří ve městě rozhodují. „Taková živá a nevšední zkušenost může prolomit předsudky a nedůvěru, které často vůči politice mladí lidé mají. Chceme zvýšit jejich zájem o dění v bezprostředním okolí a ukázat jim, jak mohou aktivně přispět ke konstruktivnímu řešení místních problémů," říká koordinátor projektu Martin Voráč.

Barbora Nechanická z Friedrich-Ebert-Stiftung k tomu dodává: „Simulační hra interaktivním způsobem vychovává mladé, aktivní a demokraticky smýšlející občany, bez nichž se česká demokracie neobejde."