Že má maminka svátek, připomněla Jiřímu z Příbrami ve středu dcerka. „Ve shonu si to člověk pomalu neuvědomí, ale když už jsem zavrhl Valentýna, nesmím zapomenout na klasiku, tedy na MDŽ,“ řekl Jiří před květinářstvím v Pražské ulici a chvátal pro kytici karafiátů.

Tuto tradici prý doma udržují spíš jako šprým. Karafiáty totiž podle Jiřího nejsou zrovna nejoblíbenějšími rostlinkami jeho manželky.

V „květinkách“ nebyl zájem jen o karafiáty. „Předem jsme už objednávali také frézie a narcisky, ty bývají hodně oblíbené kvůli vůni,“ konstatovala květinářka Helena Pristášová 
v květinářství na náměstí TGM v Příbrami. Žádný shon ale prý letos, jako bylo dříve zvykem, se ještě ve středu nekonal.

„Ještě před rokem začali lidé shánět kytky už dva dny před svátkem. Je znát, že je čím dál méně peněz,“ poznamenala květinářka.

Zájem není jen o řezané květiny. „Velké oblibě se těší také červené petrklíče v květináči. Zrovna jich tu jeden pán koupil celé plato,“ usmála se květinářka v Pražské ulici.

Na svátek žen nezapomínají ani v obcích na Příbramsku. Například starosta Jinců Josef Hála prý chodí obvykle s náručí květin a rozdává je kolegyním. „Míváme u nás takové sezení, babinec tomu říkáme. Ženské se sejdou a diskutují. Letos ale bohužel musím vynechat, bojuji s virózou,“ zalitoval starosta.