„Zimní údržba se provádí podle plánu zimní údržby v období od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. Pokud vznikne zimní povětrnostní situace mimo toto období, zmírňují se závady ve sjízdnosti a schůdnosti komunikace bez zbytečných odkladů přiměřeně k vzniklé situaci," vysvětluje ředitel Technických služeb Pavel Mácha a dodává, že v současné době je zabezpečen posypový materiál na předpokládanou spotřebu v průměrné zimě. Pro letošek je to tedy 500 tun soli a 200 tun inertního materiálu.

Na údržbu chodníků a ulic během zimy v Příbrami mají technické služby vyčleněnu tuto techniku:

* na údržbu silnic: 4 x silniční sypač, 2 x traktor s radlicí a 1 x chodníkový sypač
* na údržbu chodníků: 5 x chodníkový sypač, 3 x malá mechanizace s radličkou a malá sněhová fréza
* na údržbu integrovaných obcí: 2 x traktor s radlicí
* na nakládání posypového materiálu a úklid sněhu shrnováním: 3 kolové nakladače z toho jeden smykový.

Do ručního úklidu sněhu z chodníků může být v případě potřeby zařazeno až 60 pracovníků. „Tyto všechny síly a výše uvedené prostředky nasazujeme do ulic v případě hromadného spadu sněhu. Je třeba si uvědomit, že v tomto případě je nadřazená a zcela prioritní zimní údržba. I přesto některá střediska jako je svoz odpadů a další musí plnit své úkoly bez ohledu na povětrnostní podmínky," vysvětluje ředitel Mácha s tím, že s ohledem na kapacitní možnosti mají technické služby dále uzavřeny smlouvy s firmami k odstraňování kalamitních situací.

Technické služby Města Příbrami zabezpečují zimní údržbu 99 autobusových zastávek, 203 přechodů pro chodce, 56 schodišť 116 km chodníků, z toho 68 km jsou uklízeny strojově a 48 km ručně. Rovněž je udržováno asi 153 km silnic.

Pro úplnost: město nezabezpečuje úklid ulic Evropská, Husova, Rožmitálská, Milínská, Plzeňská, T.G.M., Jinecká, Balbínova, Hailova, kpt. Olesinského, k Podlesí, spojnici Podlesí – Orlov, Obecnická, Zdabořská, Školní, Brodská, Mixova, Slivických bojovníků, Jinecká, Dobříšská a Ke Stadionu. Tyto silnice patří Středočeskému kraji a ten také zabezpečuje jejich údržbu.

Pavlína Svobodová