Co říkáte na Vánoce, které se staly nejvíc ze všeho svátkem pod dobrotami se prohýbajících stolů?
Je pravda, že pro mnohé jsou Vánoce hlavně o pití a hodování a duchovní rozměr se úplně vytrácí. Češi chodí po návštěvách a všude hodně jedí. Organismus je v takovém případě zaplavován velkou dávkou nadbytečné energie, kterou aktuálně nepotřebuje, a tak ji ve formě tuků ukládá do zásoby.

A co argument, že je přirozené si na zimu takové zásoby vytvořit? LÉKAŘ Filip Závada je primářem Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram od roku 2013. Je také místopředsedou České gastroenterologické společnosti.
To platilo kdysi, nejvíc asi u pračlověka. Dnes nežijeme v jeskyni, ale v teple a potravu máme stále na dosah. Navíc máme v zimě mnohem méně pohybu než v létě, nejezdí se na kole, nechodí na dlouhé procházky, takže energetický výdej klesá. Proto by zima měla být obdobím, kdy se jí méně než v létě.

Jenže dobré jídlo nám skvěle dotváří atmosféru, dává nám pocit, že slavíme…
Lidé jsou v předvánočním období v neustálém stresu. Takže když usednou o svátcích ke stolu, touží se jídlem uklidnit. Vánočnímu jídelníčku vévodí potraviny, které jsou tučné a plné sacharidů, zvláště pak cukru. Když si dáte majonézový chlebíček a k tomu hrst cukroví, do žil vám putuje velká směska tuku a cukru, a o ní se ví, že dokáže u člověka vyvolat libé pocity podobné jako po užití slabých drog. Na těchto pocitech mohou být lidé závislí a výsledkem je samozřejmě obezita.

Problém je, že při nadměrné konzumaci se libý pocit záhy změní v hodně nelibý. Co se děje v organismu, když se takzvaně přecpeme?
V trávicím ústrojí stoupne hladina krevního cukru, játra začnou přijatou energii zpracovávat a ukládají ji v podobě zásobního tuku, takže tloustneme. Na trávení tučného jídla se podílí žlučník, je stimulován k uvolňování žluči, která má tuk přeměnit na emulzi, jež se lépe vstřebává. Když jsou ve žlučníku žlučové kamínky, může se stát, že se některý z nich vzpříčí ve vývodu žlučníku do trávicího traktu, ucpe žlučovod a vznikne žlučníková kolika.

Je při přejídání ohrožena i slinivka?
Akutní zánět slinivky může vzniknout buď při konzumaci velkého množství alkoholu, ale také v případě, že se ze žlučníku uvolní kamínek. Vývod žlučníku a slinivky do střeva je společný, takže se v někdy může stát, že kamínek zablokuje slinivku, způsobí v ní přetlak a vznikne tu zánět, který je hodně nebezpečný.

Můžeme si přejídáním zkazit žaludek?
Žaludek se „kazí" se ze všech orgánů nejhůř, on vydrží skoro všechno. Odborně mluvíme o takzvané dyspepsii, což je široký pojem a zahrnuje víc příznaků: pocity tlaku, škrundání v břiše, plynatost, pocit, že se člověk nevyprazdňuje. Pokud sníme hodně tučného jídla, trvá jeho trávení dlouho, proto vzniká nepříjemný dojem plnosti. Nejedná se ale o poškozené trávení, jen žaludek má prostě nějakou kapacitu, a když ji překročíme, musíme trpělivě počkat, až potravu zpracuje a ta z něj odejde dál.

A co zbytky ze Štědrého dne – ty se někdy dojídají třeba dva tři dny a nejsou už právě čerstvé. Ty žaludek zkazit mohou?
Pokud k nám dorazí pacient, kterému je zle a přizná, že snědl staré jídlo, pak se může jednat o alimentární intoxikaci, to znamená otravu jídlem. Třeba ve starším bramborovém salátu se v majonéze mohou vyskytovat bacily. Když je člověk sní, v těle se mu pomnoží, uvolní své jedy, čili toxiny a vyvolají otravu. V těchto případech mívají lidé obvykle průjem a zvracejí, ale to rychle odezní.

Jak se takové otravě vyhnout?
Jídlo rychle stárne, tomu nezabrání ani lednice. A pokud do salátové mísy každou chvíli někdo chodí ochutnávat, se lžičkou do ní přidává další a další mikroorganismy, pro něž je jídlo živnou půdou. Takže radím sníst salát či jakékoliv jiné připravené jídlo do dvou dnů. Nedělat obrovské množství do zásoby, raději připravit čerstvé, když náhodou dojde. Pravidlo, že uleželý bramborový salát je nejlepší, prostě neplatí!

Máte nějaký dobrý tip, jak si Vánoce přejedením určitě nezkazíme?
Co takhle změnit jídelníček? Kapr a salát nejsou žádné dogma, které by se nedalo porušit. Dobré je inspirovat s třeba recepty z chudinských Vánoc, výborný je houbový kuba, i když netvrdím, že je snadno stravitelný, protože se dělá s česnekem. A kdo má rád ryby, může smaženého kapra nahradit kvalitní mořskou rybou připravenou samozřejmě přírodním způsobem.

Kromě Štědrého dne je ale třeba ve zdraví přežít i návštěvy u příbuzných, kde se servírují všechny ty pečené krůty a husy a spousty dalšího jídla…
Mezi přejedením a naprostým odmítnutím jídla, kterým byste hostitele urazili, je ještě jedna možnost: dejte si malou porci pokud možno kvalitního jídla. Odmítnout tučné kusy masa není nic špatného. Stejné pravidlo platí u konzumace alkoholu. Lepší je vychutnat si třetinku speciálního piva nebo sklenku vína, než pít málo kvalitní alkohol ve velkém. A co je důležité: na návštěvu jděte pěšky, nebo se všichni po jídle vyrazte namísto sezení u televize projít.

Jitka Kalousková, Oblastní nemocnice Příbram