Oranžová mašina vyjede oficiálně do ulic centra Příbrami při městských slavnostech, které se konají 8. června. Mašinfírou bude zaměstnanec firmy Veolia Transport Praha, která v Příbrami provozuje městskou hromadnou dopravu.

Jedna jízda vyjde na deset korun. „Je to přijatelná částka, která ale rozhodně nepokryje náklady na provoz," řekl na úterní tiskové konferenci starosta Pavel Pikrt. Variantu bezplatné jízdy vedení města zavrhlo, aby lidé soupravu nezneužívali. „Co je zadarmo, není dobré," podotkl místostarosta Ivan Šedivý. Zavedení čipových karet by bylo podle radních příliš nákladné, proto bude muset vláčkem jezdit průvodčí.

„Zpočátku to bude v každém případě městský policista. Je to z důvodu bezpečnosti. Až se to všechno zajede, vyzkouší, tak se to může nějakým způsobem změnit," uvedl Šedivý s tím, že zájem průvodcovství projevili studenti příbramské integrované školy, kteří by turisty na trase seznamovali s památkami.

Základna soupravy bude na Svaté Hoře, odkud pojede do Mixovy ulice, přes Milínskou ulici, náměstí TGM a Pražskou ulicí zpátky na Svatou Horu. Plánovaná zastávka u vlakového nádraží se ruší kvůli výhradám dopravní policie, hodnotí ji jako nebezpečnou. „Trasa se přehodnotila a zastávka na vlakovém nádraží byla vynechána," dodal starosta Pikrt.

Pořízení vlakové soupravy vyšlo na 1,6 milionu korun.