Radnice na nabídku energetické společnosti na rekonstrukci kotelny nereagovala bezhlavě. Nechala si vypracovat na návrhy smluv oponentní posudky. „V tuto chvíli komunikuje jednatel Městské teplárenské společnosti Sedlčany Ondřej Sůva s ředitelem ČEZ Energo Lumírem Žákem ohledně zapracování připomínek radnice do smluv," uvedl místostarosta.

„Těsně před jednáním rady města jsme obdrželi informaci od ředitele Žáka, že stejná kogenerační jednotka o stejném výkonu by mohla být realizována i na centrálním zdroji v Žižkově ulici," sdělil M. Hölzel. To byla nová informace, protože původně by podle ČEZ Energo mohla v této kotelně fungovat pouze kogenerační jednotka s malým výkonem, která by neměla na cenu tepla vliv. „Samozřejmě jsme si vyžádali podrobnější zpracování záměru. V každém případě by na rozdíl od kotelny na Severním sídlišti tento záměr představoval investici města při propojení kabelem v Žižkově ulici s trafostanicí v sídlišti Za Nemocnici. Kabelové vedení na náklady města by ale stálo za to udělat," vysvětlil s tím, že tím by šla cena tepla ještě o několik desetikorun níže. „Kdyby obě kotelny teoreticky ušetřily po padesáti korunách za Gj, tak se dostáváme na 550 korun za gigajoul, včetně daně z přidané hodnoty a to už je úplně jiná cena, než když jsme se šplhali na 700 korun," dodal. „Současně necháváme zpracovávat úsporná opatření na blokových kotelnách – například u 1. ZŠ Sedlčany, která vytápí i gymnázium a domy za OD Rozvoj," avizoval.

„Stále máme pro kotelnu v Žižkově ulici nabídky na spalování biomasy. Z mého pohledu to však není vhodné topné médium pro kotelnu, která je postavena uvnitř města. Je s tím spojeno obrovské dopravní zatížení, převážení štěpky a její skladování a to sebou nese i prašnost," přidal několik protiargumentů. Mistostarosta ujistil, že instalace kogenerační jednotky na kotelnu na Severním sídlišti v podzimním a zimním období v žádném případě neovlivní dodávky tepla. „Je to samostatná technologie, která bude vybudovaná v prostorách kotelny. Po jejím dokončení se pouze propojí se systémem teplé vody. V kogenerační jednotce se bude vyrábět elektřina, kterou bude do sítě dodávat ČEZ Energo a odpadní teplo bude vyhřívat vodu, která bude akumulovaná v zásobních nádržích. Z nádrží se bude pouštět do systému a hlavně v letním odbobí by se tak vůbec nemusely rozbíhat plynové kotle. Teplá užitková voda by se používala pouze k výrobě elektřiny," vysvětlil místostarosta stručně. „Doufejme, že se po detailním porovnání všech variant a posuzování kladů a záporů posuneme do realizace a především, že se opatření promítnou ve finální ceně za teplo," dodal místostarosta. Marie Břeňová