„Vylepšili jsme strojové vybavení technických služeb města, opravili věž radnice a tak dále," bilancuje starosta Rožmitálu Josef Vondrášek. Co ale stále městu dělá starosti, je roky chátrající zámek. „Stále se nám nevede podstatně zlepšit jeho stav. Je dominantou města. Jsme připraveni letos v našem úsilí podstatně přitvrdit," slibuje starosta.


Hodně peněz chce Rožmitál utratit i letos. „Musíme zvládnout třetí etapu rekonstrukce místních komunikací, zateplit dalších pět objektů, modernizovat areál národní házené ve Starém Rožmitále, vybudovat další části kanalizace a vodovodní sítě, vybavit kompostárnu technickými prostředky a tak dále," vyjmenoval starosta Vondrášek největší investiční akce, s nimiž počítá i letošní rozpočet, který zastupitelé projednají na konci ledna.

Co se týká poplatků v Rožmitálu, zvýší se letos cena za vodné, ostatní platby se nemění. Vodné a stočné bude stát 50 korun včetně DPH.

Co považuje starosta Vondrášek za dlouhotrvající problém veřejné správy, je nedostatek peněz.


„Musíme však říci, že za rok 2014 se příjmy obcí proti plánu navýšily. Důvodem je zlepšení ekonomické situace státu. Na druhé straně málo fungují prostředky z EU. První rok nového finančního období Evropské unie je za námi a nic se neděje. Stále platí, že obce do 10 tisíc obyvatel by měly z rozpočtového určení daní čerpat více než doposud, a to řádově o dva tisíce korun na obyvatele za rok," dodává rožmitálský starosta Josef Vondrášek.