V dětském domově Korkyně se již od počátku fungování uplatňuje přístup respektu k dítěti jako jedinečné osobnosti.

„Zájem dítěte a jeho individuální potřeby jsou hlavním kritériem při řešení situace každého dítěte, které v domově žije. V praxi to znamená, že nás zajímá vše, co je pro dítě důležité. Odkud přichází, jaký má vztah se svými rodiči, prarodiči či jinými blízkými osobami. Zajímá nás, co rádo jí, co rádo dělá. Mluvíme s ním o tom, co by si přálo, co ho trápí či z čeho má strach. To nám umožňuje dítě poznat a pomoci mu projít obtížnou situací umístění do dětského domova s co nejmenšími šrámy na duši," říká Tereza Jandová, ředitelka dětského domova Korkyně.

Díky tomuto přístupu se postupně podařilo v dětském domově vybudovat službu podpory původních rodin umístěných dětí. Jak se totiž ukázalo, přetrhání vazeb s rodiči a blízkými dětem obrovsky škodí.

„Vztahy s rodiči, na rozdíl od vztahu s vychovatelem, jsou trvalé. To je důvod proč je důležité tyto vztahy pomoci budovat a upevňovat. Rodiny jsou v nelehké životní situaci, která jim znemožňuje o své děti dobře pečovat. My se snažíme o to, abychom jim pomohli toto období překonat, vybavit je takovými dovednostmi, aby se do něho již nedostali. V některých případech nejsou rodiče s námi schopni spolupracovat, jedná se např. o drogově závislé rodiče, v takových případech hledáme babičky, tetičky a další osoby, které by se do péče o děti mohly zapojit," doplňuje ředitelka Jandová. Díky této službě se dokonce podařilo několik dětí vrátit zpět do péče vlastních rodičů či širších rodin.

Nejtěžší je pro dětský domov získávat finanční prostředky, ze kterých mohou platit nejen výše popsané služby, ale i volnočasové aktivity dětí, výlety či opravy domu.

„Jsme závislí na darech lidí, kteří se rozhodnou podpořit naší práci. Spustili jsme nové stránky s aktuálními informacemi o domově. Pracujeme na otevření „e-shopu darů", kde si každý může vybrat naprosto konkrétní účel finanční podpory domova. Firmy nám mohou pomoci i službou zdarma. Za každou pomoc jsme rádi. Díky ní můžeme dětem dávat to, co opravdu potřebují," dodává ředitelka.

Chcete podpořit Dětský domov Korkyně? Více informací získáte na stránkách www.ddkorkyne.cz nebo na tel.čísle 725 783 688.

Hana Čechová