Minulý týden se zastavil v hospodě a dal si kromě piva i vodku. Samozřejmě vůbec netušil, že pije pančovaný alkohol. Naštěstí měl s sebou svého pejska, který mu, jak se později ukázalo, asi zachránil život.

Kde jste si dal ten alkohol?

Minulé úterý jsem se zastavil na Vysoké Peci a zašel jsem do hospody. Dal jsem si dvě piva a tři panáčky vodky. Naštěstí jsem měl s sebou svého psa Endyho, ten mi totiž pravděpodobně zachránil život. V hospodě se mu vůbec nelíbilo a chtěl domů. Nebýt Endyho, asi bych si ještě jednoho panáka dal, a ten pro mě mohl být poslední.

Jak jste se cítil?

V úterý úplně normálně, ve středu ráno jsem byl ale nezvykle ospalý.  A protože už jsem měl informace z médií, jak si při případné otravě metylalkoholem poskytnout první pomoc, vypil jsem asi čtvrt litru domácí slivovice. Do nemocnice jsem ale jít nechtěl. Dopoledne za mnou přijeli policisté a přesvědčili mě, abych se nechal hospitalizovat. V nemocnici jsem byl okolo poledního.

Jak vás policie našla?

V úterý jsem pil s hostinským, který zřejmě nepřestal i po mém odchodu. Večer už mu prý bylo hodně zle, a tak ho jeho přítelkyně přesvědčila, aby šel do nemocnice. Tam, když zjistili, oč se jedná, přijela policie, no a tak se dostali ke mně. 

Jak vás v nemocnici léčili a jak dlouho jste tam byl?

Dostával jsem infuze s alkoholem. Naštěstí jsem nebyl ani v umělém spánku. Byl jsem ale unavený a spal jsem. Cítil jsem se prostě tak, jako když se člověk opije.  Z nemocnice mě pustili v pondělí. Moc rád bych všem doktorům i sestřičkám z oddělení ARO poděkoval za to, jak se tam o mě starali.

Jak jste na tom teď?

Úplně normálně, hned v úterý už jsem byl v práci. Naštěstí nemám vůbec žádné následky, i když jsem překročil smrtelnou dávku metylalkoholu čtyřikrát. Pili jsme prý čistý metylalkohol. Prostě jsem se podruhé narodil. Narozeniny mám teď v neděli 23. září a ty druhé budu slavit vždycky už 12. září.

O víkendu vás tedy čeká oslava narozenin, přiťuknete si?

Tvrdým alkoholem teď určitě ne. Lea Enenkelová