Na uhynulé raky upozornili pracovníci újezdního úřadu v Jincích. Zoolog David Fischer vyrazil včera s Karlem Urbanem, ekologem z újezdu, na primární průzkum potoka.

„Mrtvé raky jsme našli prakticky v celém úseku toku Ohrazenického potoka, kde je znám výskyt raků říčních. Nikdo v současné době nemůže říci, zda je to račí mor nebo něco jiného, ale je potřeba přijmout preventivně taková opatření, aby se případná nemoc nemohla šířit dále," konstatoval včera David Fischer, který odvezl některé uhynulé jedince na testy. Výsledky budou známy někdy v příštím týdnu a Příbramský deník je zveřejní.

Jisté je podle zoologa, že některé věci by na račí mor mohly poukazovat – některým uhynulým rakům odpadávají končetiny a živí raci jsou vidět volně v korytě potoka, což není normální. Raci jsou přes den schovaní pod kameny či pod břehy.

Že by se račí mor mohl rozšířit z Litavky do ostatních vodních toků, které jsou jejími přítoky, upozornil David Fischer už loni v září. Přitom v těchto tocích se vyskytuje nejen rak říční, ale i mnohem vzácnější rak kamenáč. „Zatím je ale předčasné dělat závěry. Musíme počkat na výsledky laboratorních testů," dodal Fischer.

V každém případě je dobré, aby prý veřejnost znala zásadní opatření, jak předejít přenosu této choroby, která je stoprocentně smrtelná pro naše původní druhy raků. „Nesmí se raci přenášet jinam a to ani ti, kteří se zdají být zdraví. I ti jsou odsouzeni k úhynu. Jestli chceme zachránit populace raků v jiných vodách, nesmíme nejen přenášet raky, ale ani jiné živočichy, ani vodu. Stačí se projít v holinkách a s nimi vstoupit do jiného potoka," připomněl zoolog zákeřnost moru.

Kolem Litavky byly loni kvůli moru umístěny cedule s upozorněním co dělat, aby se choroba nepřenesla. Račí mor je plísni příbuzný organismus napadají výhradně raky a pro naše původní druhy je stoprocentně smrtelný. Když se tato choroba vyskytne, znamená to tudíž vyhynutí takřka celé populace. Jak bylo výše uvedeno, nemá smysl ani přenášení zdánlivě zdravých raků, protože se nemoc přenese jinam a raci jsou stejně odsouzeni k zániku, protože u nich se teprve nákaza projeví.