Přestavba prostor využívaných kdysi průmyslovou školou stála kolem šesti milionů korun, město na ni získalo dotaci z Evropské unie. Školka bude součástí již existující waldorfské školy, která v Příbrami provozuje základní a střední školu. Ve městě tak bude k dispozici ucelené waldorfské školství od předškolního vzdělávání až po maturitu.

Waldorfský program nabízí jiný systém výuky než tradiční školství, pedagogové v těchto školách kladou důraz na respektování individuality dítěte a na jeho pohybové, intelektuální, umělecké i sociální potřeby. V minulosti se někteří rodiče dostali s příbramskou radnicí do sporu kvůli dvěma novým školkám v Žežické ulici, kdy se počítalo s tím, že jedna bude fungovat podle principů waldorfské pedagogiky. Nakonec jsou ale obě klasické. Zástupci radnice poukazovali na to, že místo toho vznikla waldorfská mateřská škola na náměstí Dr. Josefa Theurera.

Waldorfská pedagogika se začala v České republice rozvíjet po roce 1989 jako alternativa k obvyklému modelu vyučování. Specifikami je slovní hodnocení a výuka organizovaná v blocích. Waldorfští žáci daleko méně než ostatní používají učebnice.