Jak vypadá rozdělení stovky lůžek v nemocnici?

Počet a rozčlenění zatím zůstává. Naším cílem je navýšení lůžek asi o třetinu. V současné době je 34 lůžek určeno pro internu a jednodenní chirurgii, 18 pro následnou intenzivní péči, 38 slouží pro následnou ošetřovatelkou péči a právě otevíráme nové oddělení – takzvaný DIOP, což je dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče, kde bude k dispozici šest lůžek. Oddělení bude určeno pro pacienty, kteří nejsou většinou závislí na dýchacích přístrojích, ale nedokáží se o sebe měsíce nebo roky postarat – například po úrazech hlavy. Těžiště je v ošetřovatelské péči.

Zánik klasických oddělení tedy nehrozí?

Ne, akutní péči zachováme přibližně ve stejném rozsahu, částečně rozšiřujeme intenzivní péči a značně rozšiřujeme péči ambulantní.

Jaké změny chystáte v ambulantní péči?

Provoz zahájila ambulance neurologie pro hospitalizované pacienty – ať na interně, kde trpí například bolestmi zad nebo jsou po mozkových příhodách, tak na následné intenzivní péči. Neuroložka je v nemocnici jeden den v týdnu. Je plně vytížena na lůžkovém oddělení, proto zatím nemůžeme vypsat hodiny pro veřejnost. Jsme si vědomi, že je tato péče v Sedlčanech potřebná, proto se budeme snažit sehnat dalšího lékaře, který by pomohl rozšířit kapacitu neurologické ambulance.

Jsme schopni se jak s krajem, tak s pojišťovnami domluvit, získat pro ambulance všechna oprávnění, ale trápí nás celorepublikový problém – nedostatek kvalifikovaných lékařů. My můžeme jednat s pojišťovnou o smlouvě na ambulantní péči až poté, kdy máme lékaře zajištěného.

Vloni jste se vyjádřil, že nemocnice usiluje o vlastního gynekologa. Platí to stále?

Nesehnali jsme ho, ale pokud jsem dobře informován, měl by si v dohledné době otevřít v Sedlčanech gynekolog soukromou praxi. Věřím, že bude fungovat jeho spolupráce s nemocnicí. Gynekologie, kterou provozuje Oblastní nemocnice Příbram v Nádražní ulici několik dnů v týdnu a která se navíc nachází v poschodí, nestačí. My potřebujeme zajistit gynekologická vyšetření pro pacienty na lůžkovém oddělení průběžně.

Vloni jste vypomáhali personálně nemocnici v Mělníku. Platí to stále?

Posílali jsme tam zdravotní sestry a výpomoc trvala po dobu přibližně dvou měsíců.

Platí výpomoc i obráceně?

V současné době výpomoc nepotřebujeme. Pokud bychom se dostali do situace s nedostatkem personálu, tak nám mohou nemocnice v rámci našeho holdingu pomoci. Na holdingu funguje tým zhruba dvaceti sester, které mají zájem si přivydělat, většinou jsou z Prahy a z nich je utvořena taková létající eskadra. Kde vznikne akutní potřeba, tam jedou na měsíc nebo dva pracovat.

Údajně jste jednal se starostou Sedlčan o poskytnutí finančních prostředků a neuspěl jste. Co je na tom pravdy?

Žádali jsme město o dotaci na provoz chirurgické ambulance – ve všedních dnech na prodloužení ordinačních hodin a její fungování v době víkendů a svátků. Je to služba veřejnosti, která není ze stran zdravotních pojišťoven dobře hrazena. V roce 2013 nám město přispělo přibližně částkou 200 tisíc korun, v roce 2014 a 2015 nám tuto finanční podporu odmítlo. Neuspěl jsem ani při nedávném jednání…

Jak na to budete reagovat?

Uvažovali jsme o omezení provozu, ale zatím ho držíme. Chirurgická ambulance má všední dny prodlouženou dobu do 21 hodin a o sobotách a svátcích má provozní dobu od 7 do 19 hodin.

Nemocnice je s 200 pracovníky velkým zaměstnavatelem v regionu. Informujete průběžně personál o dění v nemocnici?

Ano, vydáváme zpravodaj a schůzku se zaměstnanci jsme měli naposledy asi před třemi týdny. Dávají dotazy a vedení se na ně snaží odpovídat, abychom předcházeli fámám. Ne úplně se to ale daří. Například problémem je nyní kouření – nekuřáci upozorňují, že jsou znevýhodněni, protože nemají kuřáckou pauzu. Padaly různé varianty, včetně úplného zákazu kouření, ale nedošli jsme k žádnému výsledku. Perličkou však je, že druhý den po našem odpoledním jednání celá nemocnice věděla, že jsme zakázali v areálu kouřit pod pokutou deset tisíc korun. Marie Břeňová