V okresním městě se proto koncem března (27. a 28.3) bude konat dvoudenní tisková konference.

„S velkoplošnou zvláštní ochranou přírody na Příbramsku nemáme žádné zkušenosti a především menší obce v oblasti Brd si s budoucí CHKO v podstatě neví rady. Proto jsme se rozhodli uspořádat v našem městě reprezentativně obsazenou konferenci o budoucnosti našeho regionu," vysvětlil už dříve účel konference starosta města Příbrami Jindřich Vařeka.

Představitelé obcí se prostřednictvím konference setkají nejen s odborníky z Ministerstva životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Ministerstva obrany, Ministerstva pro místní rozvoj, z Krajských úřadů, ale i se subjekty pověřenými hospodařením v lesích, se specialisty z vysokých škol a výzkumných institucí 
a s jejich pomocí pak snáze porozumí povaze nastávajících změn a přizpůsobí jim své další záměry a opatření.

Radní počítají s účastí přibližně až 300 hostů.

„I na mě je to velké sousto. Příbram není město, které by bylo stavěno na přijetí 250 nebo 300 hostů. Není tady žádný prostor, kde by bylo možno bezproblémově poskytnout catering, ubytování a tak dále. My s tím samozřejmě máme problémy. Věřím ale, že to zvládneme," řekl Příbramskému deníku starosta.

Pořádání konference vyjde podle radních na zhruba 150 tisíc.

Náklady by ale z větší části měly pokrýt účastnické poplatky a dotace od Středočeského kraje.

„Vůbec na tom nevykrvácíme. Rozpočet je i v tomto případě koncipovaný jako vyrovnaný. To znamená, že to, co by mělo přitéct, bychom měli zaplatit," uzavřel debatu o konferenci radní Václav Dvořák.