Vcházím do příbramské restaurace Zlatý soudek. Po objednání studené vody mě napadá, jak se asi v tomhle vedru pracuje v kuchyni.
Po dohodě s vedoucím provozu vcházím do kuchyně a doslova mě povalilo šílené vedro. Všem kuchařům stékají kapky potu z čela a je na jich vidět na první pohled únava.

„To počasí je už fakt na omdlení,“ komentuje jedna z kuchařek, která zrovna připravovala hotovky pro roznos. Příprava jídel zabere pracovníkům restaurací několik hodin. Každý se musí tedy potýkat s návalem páry a tepla, které se udržuje v kuchyni dost dlouhou dobu. Ranní směna v restauraci tady tráví 8 hodin a celodenní i 14 hodin. Klima v kuchyni připomíná v některých chvílích hotové peklo. Kuchaři nemají moc času na pauzy, které by jim dovolily odpočinout si od horka a načerpat síly do další práce. „Musíme dělat od rána, aby byla jídla hotová. Není čas se chodit ochladit nebo chvíli postát u ledničky,“ doplnila kuchařka Lenka.
Zaměstnanci jsou na vysoké teploty zvyklí, ale v těchto dnech je situace nesnesitelná.

Přípravit se na podobná vedra v kuchyni nejde. „Museli bychom chodit trénovat do sauny, abychom si zvykli,“ zažertoval kuchař Tomáš Korys. Nejhorší situace je podle zaměstnanců podniku okolo 7. hodiny ranní. To jsou v provozu všechny mašiny. „Ráno je v kuchyni nepříjemné teplo, když všechna zařízení pracují naplno. Odpoledne se do nás zase opře slunce a teplota opět vzroste,“ přiblížil průběh dne jeden z kuchařů.

Nejhorší situace je prý v pátek. „Vyrábí se hodně knedlíků a proto musí být zavřená okna, aby se nesrazily,“ řekla jedna z kuchařek. Podobně jako kuchaři a kuchařky jsou na tom servírky. „Dodržujeme pitný režim. Počasí je velmi náročné,“ řekla servírka Hana Bartůňková. Počasí se promítlo i do návštěvnosti. „Lidé chodí méně. Využívají hlavně terasu. Vliv na návštěvnost má také uzavřené náměstí TGM kvůli rekonstrukci,“ dodala servírka Bartůňková.