Celá svým územím do ní spadá pouze obec Míšov, v několika případech zasahují do oblasti svým zastavěným územím obce Nové Mitrovice a Čížkov. Další obce se nacházejí po obvodu mimo území navrhované CHKO, přičemž do ní zasahují pouze jejich katastry. Materiál předkládá vládě ministerstvo životního prostředí.

Součástí brdské CHKO budou například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Až 86 procent oblasti tvoří lesy, z nichž převážná část je ve vlastnictví Vojenských lesů a statků ČR. Vyskytují se zde chráněné druhy, například kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničné.

Nejpřísnější režim ochrany přírody se bude muset dodržovat v první zóně. Nebudou se zde smět používat například biocidy, hnojit pozemky, používat kejda, měnit vodní režim nebo provádět terénní úpravy a těžit nerosty. Do přísného režimu spadne i druhá zóna, obě tvoří dohromady zhruba 15 procent z celkového území.

Státní správu a odbornou činnost v oblasti ochrany přírody v dotčeném území zajistí nově vzniklé územní pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), které bude sídlit v Příbrami a v Jincích. V současné době plánuje ministerstvo životního prostředí zřídit kontaktní pracoviště ve Spáleném Poříčí, pro lepší dostupnost veřejnosti z jihozápadní část brdského regionu.

Klub českých turistů by měl začít se značením tras pro výletníky po 1. lednu. Všechny se ale budou moct vyznačit, až resort obrany stanoví hranice posádkového cvičiště Jince a jeho ochranného pásma, které zatím nebylo pyrotechnicky vyčištěno. To se má stát do roku 2017. Zdokonalit se musejí i mapové podklady a souřadnice míst pro záchranáře, údržba silnic a špatný telefonní signál.