Navrhované řešení podle Rusnoka ušetří peníze v rozpočtu ministerstva obrany a tedy i peníze daňových poplatníků. "Čili já ten krok jednoznačně podporuji. A nerozumím dost dobře tomu, jaké zájmy stojí za lobbováním tímto směrem, že by tento krok neměl nastat," řekl Rusnok na tiskové konferenci po shromáždění armádních velitelů v Praze.

Stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) ale podporuje variantu, kterou navrhuje jeho stranický kolega Řihák, který chce namísto brdského výcvikového prostoru zrušit boletický. "Pokud dojde ke zrušení újezdu, je jen otázkou času, kdy někdo přijde s tím, že nemá smysl držet ani dělostřeleckou posádku, protože na střelby by museli dojíždět jinam," řekl na konci října Lidovým novinám Hamáček. Armáda přitom plánuje dělostřelce u Jinců na území rušeného vojenského prostoru zachovat. Vojenské brigádě zůstane k dispozici posádkové cvičiště v rozsahu 560 hektarů.
Středočeský kraj, který má na otázku Brd jiný názor než ministerstvo obrany, měsíce protestuje proti tempu, jakým plán zmenšování újezdů postupuje. Řihák míní, že pro rozhodnutí zrušit právě brdský újezd nebyly předloženy jasné argumenty. Zajímalo by ho, jaké jsou náklady na provoz a jaké zisky má armáda z prodeje dřeva, ryb a další hospodářské činnosti. "Vojenský prostor Brdy by mohl spolehlivě vydělávat našim vojákům další peníze tím, že bychom jej pronajímali vojákům armád NATO. Troufnu si tvrdit, že málokde v Evropě je tak dobrý horský terén sloužící ke komplexnímu výcviku vojsk jako v Brdech. Vyzývám proto premiéra Jiřího Rusnoka, aby prozatím zastavil rušení Vojenského újezdu Brdy," sdělil dnes Řihák ČTK.

Ministerstvo obrany trvá na zrušení brdského újezdu a na tom, aby se územní hranice vrátily ke stavu před rokem 1949, tedy před vznikem újezdu. Hranice jsou ale jediným bodem, kde se neshodne Plzeňský a Středočeský kraj, na jejichž území újezd leží. Plzeňský kraj souhlasí s ministerskou variantou rozdělení plochy újezdu mezi oba kraje podle stavu před rokem 1949, kdy hranici krajů tvořilo rozvodí. Středočeský kraj chce, aby území zrušeného újezdu zůstalo celé jeho.

Podle bílé knihy ministerstva obrany je současná celková rozloha všech vojenských újezdů s ohledem na velikost armády zcela neadekvátní. "Od roku 1989 byly zrušeny pouze dva výcvikové prostory, zatímco ozbrojené síly se několikanásobně zmenšily," uvádí dokument. Bílá kniha počítala s tím, že bude počet výcvikových prostorů snížen do roku 2015. Nyní se plánuje zrušit újezd v Brdech od 1. ledna 2016.
Vojáci nyní čistí území výcvikového prostoru od munice, aby mohl být bez problémů otevřen veřejnosti. Od loňského jara se zatím podařilo očistit 110 hektarů plochy újezdu, kde armádní specialisté našli 4983 kusů munice.