Je pravda, že kaktusy nejsou náročné na pěstování?

Kaktusy jsou exotické sukulentní rostliny, které nejsou náročné na pěstování. Domovinou kaktusů je severní a jižní Amerika. Jsou rozšířeny na obrovské rozloze od Patagonie v jižní Americe až k padesáté rovnoběžce v Americe severní. Ani výskyt však není rovnoměrný. V severní Americe je centrum výskytu kaktusů v Mexiku a nejjižnějších státech USA. V jižní Americe je centrum s největším množstvím rodů a druhů severozápadní Argentina a Bolívie, ale kaktusy rostou téměř ve všech státech.

Co dělat pro to, aby se těmto rostlinám dařilo i v našich podmínkách?

Aby se u nás ve sbírkách kaktusům dobře dařilo, musíme jim připravit takové podmínky, které se co nejvíce přibližují podmínkám, ve kterých rostou na svých přírodních stanovištích. V prvé řadě je to dostatek světla a tepla v letním, neboli vegetačním období.

A zalévání?

Dalším důležitým faktorem pro zdárný růst je voda. Tou v době plného růstu nešetříme. Netrápíme kaktusy suchem, ale také by neměly mít stále mokrou zem. Zálivka by měla být nárazová a vydatná. Další závlahu provádíme až po úplném proschnutí zeminy. Nejlépe je zalévat ráno nebo večer. Nikdy nekropíme těla rostlin rozpálená sluncem.

Jaký vliv má na rostlinu zemina?

Zeminu používáme propustnou, která obsahuje až polovinu hrubšího říčního písku. V zimním období (listopad-únor) by kaktusy neměly růst, protože by se nedostatkem světla deformovaly. Suché a chladné zimování (6 10°C) je jednou z nejdůležitějších podmínek pro květenství v příštím roce.

Kolikrát za rok se pěstitel může radovat z květů?

Dospělý, zdravý a dobře pěstovaný kaktus kvete každým rokem několikrát, a každý rod kaktusů kvete v jiném období. Vím, že v dnešní uspěchané době není moc času na koníčky, ale někdy je třeba se oprostit od všedních starostí a potěšit se něčím hezkým. Nevěřili byste, kolik lidí se u nás tímto koníčkem zabývá a těší se ze svých pěstitelských úspěchů. Mnoho lidí pěstuje kaktusy jen za oknem, čím dál více na balkonech a ti, kteří mají možnost si udělat na zahrádce malý skleník či pařeniště, mají radost a úspěchy určitě největší.

Kolik let už kaktusy pěstujete?

Já pěstuji kaktusy již téměř 40 let, mám velmi velkou sbírku kaktusů a sukulentů, na kterou se jezdí dívat kaktusáři z celých Čech i ze zahraničí. Vím, že mnoho lidí z blízkého okolí ani o této sbírce neví. Proto bych chtěl pozvat všechny, co mají rádi květiny a třeba je nemohou sami pěstovat, aby se zdarma přišli podívat na hezké a zajímavé rostliny s krásnými květy. Rád přivítám i zahrádkářské zájezdy nebo školní výlety. Těm, kteří by chtěli zkusit kaktusy pěstovat, velmi rád poradím a předám svoje zkušenosti.