Místo, kde se ženisté s pyrotechniky zrovna pohybují, je označeno výstražnou cedulí. Další cedule se zákazem vstupu jsou vyvěšeny v lokalitách, které ještě nejsou zbaveny munice. Přesto do těchto míst podle příslušníků Vojenské policie lidé chodí a značně tím riskují zvláště v době, kdy pyrotechnici musejí přímo na místě zlikvidovat munici. Podle vojáků se často vymlouvají na to, že zabloudili, nebo že cedule zakazující vstup, jsou ještě z doby, než byl zrušen vojenský újezd. Území je totiž od 1. ledna 2016 součástí CHKO Brdy.

Dlouhá desetiletí nepřístupné střední Brdy proto lákají turisty, cyklisty a všechny, kteří chtějí oblast prakticky nedotčenou civilizací poznat. CHKO Brdy zažívá vlastně první sezonu a je to hodně znát na návštěvnosti. Veřejnost by ale měla mít na paměti fakt, že ačkoli byl vojenský újezd zrušen, i tak velké plochy zůstávají nadále nepřístupné. Nejde jen o místa, kde ještě neproběhla pyrotechnická asanace, ale i o vojenské cvičiště Brda, které zůstalo pro výcvik vojsk. Je využíváno ke střelbám z ručních a lafetovaných zbraní, k výcviku házení ručních granátů a zahrnuje také trhací jámy, kde probíhá mimo jiné i likvidace nalezené munice, která je schopna převozu na toto místo.

Brdská střelnice byla více jak 80 let intenzivně využívána k výcviku vojsk, ostrým dělostřeleckým, tankovým, protiletadlovým i leteckým střelbám. Pyrotechnická asanace zaměřená na odstranění nevybuchlé selhané munice začala v roce 2012 a pokračuje i nadále.

Lesy procházejí příslušníci Odřadu pyrotechnické očisty Armády ČR, v některých místech probíhá i hloubková asanace (tj. do hloubky 30 cm za použití detektorů kovů). Kvůli rozloze území částečná pyrotechnická očista v žádném případě neskončí dříve než na konci roku 2017.

To se netýká bývalých cílových dopadových ploch Jordán, Tok a Brda, které zůstanou i po roce 2017 zatím i nadále uzavřené.
Návštěvníci CHKO Brdy by už ve vlastním zájmu měli dodržovat zákazy vstupu na území, jehož hranice vymezují výstražné tabule. Při nerespektování zákazu může reálně dojít k ohrožení jejich zdraví a života. Vedle toho se tím dopouštějí přestupku a mohou být zadrženi a pokutováni. V souvislosti s probíhající pyrotechnickou asanací je nebezpečí opravdu velké. Munice, která je nalezena ve stavu nedovolujícím převoz, protože by mohlo dojít k ohrožení života pyrotechniků, je likvidována přímo na místě. Stejnému nebezpečí ohrožení života se vystavuje i ten, kdo vstoupí na území posádkového cvičiště Brda.

Pyrotechnici Vojenské policie, ale i Pyrotechnické služby Policie ČR vyzývají veřejnost, aby chránila své zdraví a životy tím, že bude respektovat zákazy vstupu a režim, který probíhající očista Brd vyžaduje! K dodržování režimu nabádá Tomáš Strnad, důstojník pyrotechnického pracoviště Jince, Velitelství Vojenské policie Tábor, které má pracoviště ve Velcí. Odsud pyrotechnici vyjíždějí k nahlášeným nálezům munice nejen v Brdech, ale do všech existujících vojenských újezdů na území Čech.

„Když vojáci z Odřadu pyrotechnické očisty najdou nebezpečnou munici, jsou u nich na místě naši pyrotechnici. Ti munici dokumentují a posoudí, jak ji zlikvidovat. Pokud je nebezpečné ji převážet do trhací jámy, je nutné ji zničit na místě. A to je to největší nebezpečí, které si turisté neuvědomují," popisuje postup při nálezu munice Tomáš Strnad.

„Lidé si myslí, když je tady CHKO, že můžou všude. Místo, kde pracujeme, je ale jasně vyznačeno a probíhá zde vojenská akce, což znamená, že v tomto momentě je podle zákona oblast vojenským prostorem. Lidi tam prostě nesmí. Že hrozí pokuta, je až druhotné. Pokud tam leží nevybuchlá dělostřelecká střela ráže 152 mm, je potřeba si uvědomit, že obsahuje zhruba osm kilo trhaviny. To je ten důvod, proč je nebezpečné chodit na místa, kam se nesmí vstupovat. Každá munice, která proletí hlavní je odjištěná a jejím účelem je zabíjet a ničit. Jen pyrotechnik celý život školený, může posoudit stav munice a následný způsob likvidace. To se dělá například plastickou trhavinou a bezpečná vzdálenost u tohoto typu munice je kilometr. Když tedy vojáci z Odřadu pyrotechnické očisty najdou munici, nastoupí skupina našich pyrotechniků. Spolu s ženisty uzavřou prostor a nález odpálí. Našim cílem je pomáhat veřejnosti likvidací takového nebezpečí, neradi bychom někoho zranili nebo zabili, a to jen proto, že nerespektoval výstražnou tabuli," dodal poručík Strnad.

V současné době je pyrotechnická asanace dokončena z více než 60 procent. Od roku 2012, kdy se s asanací území začalo, bylo nalezeno přes 7000 kusů munice. Z toho ke konci července 493 kusů bylo pyrotechniky odborně zlikvidováno. Mezi nejčastější nálezy patří kromě jiného druhu především pancéřový granát ráže 7,5 centimetru.

Co dělat, když najdete munici?

Nález se musí oznámit Policii ČR a po jejím oznámení a přesném určení místa zhruba za třicet minut dorazí hlídka PČR. Tu k místu doprovodíte a dále se již o nic nestaráte. Pyrotechnici upozorňují, aby s nálezem nikdo v žádném případě nemanipuloval. Policisté nález předběžně vyhodnotí, místo zajistí, a poté k jeho odvozu či likvidaci přivolá policejní pyrotechniky.