Jak dlouho se astronomii věnuješ a jak ses k ní dostal?
Věnuji se jí dva roky a začalo to tím, že jsem jednou v primě uviděl leták na astronomickou olympiádu a řekl jsem si, že bych se mohl zkusit přihlásit. To jsem získal 9. – 10. místo v republice. V sekundě jsem se už připravoval a skončil jsem 3. v republice. A teď v tercii jsem zatím postoupil do krajského kola, přes školní kolo se ale dostane i ten, kdo o tom absolutně nic neví. (smích)

Jak vypadá zadání astronomické olympiády?
Astronomická olympiáda se skládala ze znalostního testu – otázky, počítání atd. Byla tam taky praktická stránka, kde jsme poznávali různá tělesa a sondy.

A jak ses dostal k expedici na Mars?
Potom, co jsem prošel v primě astronomickou olympiádou, mě začal bavit vesmír. A potom, když jsem našel tuhle soutěž – Expedice Mars, jsem se tam přihlásil a nějak jsem se dostal až sem.

Co jsi musel udělat proto, aby tě vybrali?
Tam to bylo založené na týmové spolupráci a na vycházení s ostatními. Byla to čtyři kola, kdy v prvním jsme psali motivační dopis – proč by právě nás pro tu expedici měli vybrat, kam vlastně každý napsal to lepší o sobě. V dalším kole bylo vypracování projektu na určité téma. Naše téma bylo: Slunce a měření solární konstanty, kde jsme měřili příkon solární energie na metr čtvereční za 1 sekundu. To jsme ve skleničce s černou tekutinou měřili, o kolik se změní teplota za určitý čas, a z toho jsme vypočítali přijaté teplo za sekundu. Ve třetím kole jsme se sjeli na Slovensko do Terchové a tam z 24 lidí vybrali 10, z kterých potom ve čtvrtém kole naši vedoucí určili, kterých pět lidí půjde do lodi a kterých pět bude v řídicím středisku. To se vybíralo podle toho, komu se jak v které skupině spolupracovalo. Mě vybrali do lodi.

Jaké máš z té cesty pocity? Těšíš se? A nebojíš se angličtiny? Vojtěch Ježek, nadaný student Gymnázia Příbram.
Samozřejmě, že se těším. Kdo by se netěšil? (smích) Určitě počítám s tím, že to bude fyzicky hodně náročné a asi se moc nevyspím (smích), ale těším se. A angličtiny se nebojím, snad se domluvím. Už jsem byl i na jiných cizojazyčných pobytech a nějak jsem se domluvil, myslím, že nebude problém.

Kolik času věnuješ astronomii ve volném čase?
Občas si něco přečtu, ale jinak se připravuji hlavně před olympiádami.

Chtěl bys jednou v oblasti astronomie pracovat?
Určitě. Nevím přesně, co bych chtěl dělat, ale třeba něco se Sluncem nebo spektrometrií. Taky mě baví zabývat se neobjevenými věcmi, tak možná budu pracovat ve výzkumu.

Máš i jiné koníčky?
Asi 8 let hraji na housle, taky se závodně věnuji stolnímu tenisu a baví mě jízda na kajaku.

Adéla Dobešová, Gymnázium Příbram, Legionářů