Ještě v sobotu v průběhu sčítání volebních výsledků sledoval ve své kanceláři na televizní obrazovce celý vývoj a konstatoval, že složit podle výsledků nějakou vládnutí schopnou koalici bude problematické. Občas někdo z úředníků přišel za ním do kanceláře a gratuloval mu k postu poslance.

Je jediným kandidátem z Příbramska, který se stal poslancem. Co ho k tomu vedlo a jak chce skloubit funkci starosty s postem poslance? Na to jsme se ho zeptali v následujícím rozhovoru.

Proč jste kandidoval?

Kolegové mě oslovili, abych kandidoval, protože se nám několikrát podařilo odrazit úmysly ohrožující širokou veřejnost – výstavbu amerického radaru, průzkum a následnou těžbu zlata apod.

Už jste Příbramskému deníku před volbami řekl, že přesto budete kandidovat i v příštím roce do zastupitelstva města. Proč?

Ano, budu kandidovat i v komunálních volbách v příštím roce. A proč? Hodně práce jsme udělali, hodně toho máme rozpracováno a neméně naplánováno. Na to vše je potřeba ještě hodně času. Zároveň věřím, že v průběhu tohoto času se zapálí a zapojí především mladí do práce zaměřené na zvelebení svého města a okolí.

Jak chcete zvládat obě funkce? Nechci o tom zatím přemýšlet, to jste říkal před volbami, Nyní už o tom přemýšlíte?

Teď si to budu muset pěkně promyslet a zorganizovat, abych to zvládnul. Počítám s pomocí všech zaměstnanců města i kolegů z KSČM.

Kdo bude tedy řídit město, dá se předpokládat, že na radnici nyní tak často nebudete?

Osm let jsem byl zastupitelem kraje a bylo možné to zvládnout. V zastupitelstvu jsme dobrá parta, na radnici a ostatních místech jsou zkušení a schopní pracovníci, tak nemám obavy, že by to dobře neběželo dál. Otázkou je, jaké možnosti budou v oblasti dotací a zda jejich získávání a vyhodnocování nebude složitější než doposud.

Co chcete za sebe prosadit ve sněmovně? Máte nějaké cíle?

Veřejná správa v obcích je stále dost problematická z pohledu financí – je málo peněz, aby se dařilo udržet to, co je nutné. Myslím tím třeba komunikace, kde se opravy odkládají z roku na rok. Z toho důvodu se chci podílet na tom, aby se daně přerozdělovaly ještě více ve prospěch malých obcí. Aby byly posíleny rozpočty obcí do pěti tisíc obyvatel. Pak jsou tu další věci, které se musí vyřešit, třeba Vojenský újezd Brdy. Názor KSČM je nerušit tento vojenský újezd a v takovém případě by bylo vyhlášení CHKO Brdy asi zbytečné. Zatím nám nikdo také nepředložil skutečné vyčíslení nákladů – tedy, kolik stojí údržba a provozování vojenského újezdu a oproti tomu, na kolik by vyšla správa CHKO Brdy. Chráněná krajinná oblast je jakousi pojistkou, pokud se újezd zruší, pokud ne, je vyhlášení zbytečné.

Co říká rodina na to, že jste se stal poslancem a jste starostou?

Rodina se zúžila na mne a manželku a ta je po letech starostování na mou nepřítomnost už zvyklá. Její podpory a pochopení si vážím. Syn je už samostatný, pracuje a žije v Praze. Domů jezdí na víkendy a obstarává nejnutnější práci kolem domu, na kterou já nemám čas.

Co říkáte na výsledek voleb?

No, je to velmi zajímavé – je vidět, že voliči nevěří politickým stranám a zvláště těm pravicovým… Hledají východisko v těch nových, těžko zatím říct, že politických subjektech. Pokud budeme považovat KDU-ČSL za levostředovou, tak levice dostala hodně přes 40 procent, i tak to ale nestačí k levicové koalici, protože spolu nechtějí všichni spolupracovat a musí dojít k domluvě s jedním s nových subjektů.

Máte na mysli ANO 2011?

Samozřejmě. Ty domluvy ale nebudou jednoduché. To už naznačuje to, co se nyní děje ve vítězné straně ČSSD. I hnuti ANO má každý týden jiný názor a každý týden mění své cíle.

Už jste byl u nějakého jednání? Už pro vás začala práce poslance?

V neděli jsem se účastnil ustavení poslaneckého klubu. V blízké době se pak povede hodně jednání, aby se sestavila asi trojkoalice a uvidíme, co z toho postupně vyplyne – každý bude muset trošku ustoupit a hledat podporu u koaličního partnera. Nebude to jednoduché, protože i opozice bude silná.

Pomýšlíte na nějakou funkci?

To je spíš otázka pro náš klub. Já si myslím, že je v něm hodně zkušenějších kolegů.