Teprve když člověk usedne do vozíku, utká se s překážkami, které se zdravým zdají bezvýznamné. Ať jsou to nerovnosti na chodníku, žádné nebo příliš strmé nájezdy a ve finále nemožný přístup do budov jako je například příbramské divadlo. Pro lidi s hendikepem, kteří nezatrpkli a zajímají se o společenský a kulturní život, jako například Jaroslava Populová, je to v Příbrami potíž. Proto se vozíčkáři ve čtvrtek v 15.30 hodin sjedou před příbramským divadlem, aby demonstrací dali najevo, že jim zážitky z představení chybí a přispěli tak k dlouholetému, ale neuskutečněnému záměru zbudování divadelnímu výtahu.

„Stále doufám, že náš problém nebude, stejně jako před lety, zahrán do autu," doufá Jaroslava Populová, obyvatelka pečovatelského domu v Brodské ulici.

Demonstrace vozíčkářů se měla původně konat v divadelním sále od 16 hodin sledováním představení Sen noci svatojánské, přičemž měli vozíčkáře do schodů vynést příbramští kulturisté, ale nastal problém ze strany distributora vozíků – vozíky se nesmí přenášet, pokud nedošlo k poruše. Znamená to tedy, že se demonstrace uskuteční pouze před divadlem, kam se za kulturní stánek dostaví Anna Čiperová a za město jako zřizovatele přijde starosta Jindřich Vařeka a místostarostka Alena Ženíšková.

„Na představení se vozíčkáři zřejmě nedostanou, ale naprosto je chápu. S úřady je možné si poradit, úředníci mohou seběhnout za vozíčkáři před budovu, ale my jim zážitek z představení dolů přenést nedokážeme. Myslím, že z tohoto důvodu by galerie a divadlo měly být hendikepovaným zpřístupněny jako první," komentuje snahu vozíčkářů o zřízení výtahu do divadla Anna Čiperová.

O VÝTAHU SE MLUVÍ ROKY, NEJSOU PENÍZE

Přesto, že do různých oprav a úprav jdou miliony, o peníze na bezbariérovost kulturního stánku musí město roky žadonit.

Výstavba venkovního výtahu už byla jednu dobu na spadnutí, když na ni stát přislíbil dotace. Před třemi roky tudíž příbramská radnice, ještě pod starostou Pavlem Pikrtem, vybrala v tendru firmu, která by výtah postavila. Byla to liberecká společnost, se kterou město uzavřelo smlouvu o dílo v hodnotě 4,5 milionu korun bez DPH.

„Měli jsme přislíbenou dotaci od Ministerstva financí ČR, která nám však do této chvíle nebyla poskytnuta a její přijetí nelze předpokládat," mínil v dubnu roku 2014 starosta Příbrami Pavel Pikrt. S ohledem na tuto skutečnost Příbram od tohoto záměru zatím dala ruce pryč a s libereckou firmou ukončila smluvní vztah a rozhodla se čekat na vypsání vhodného dotačního titulu, pomocí kterého by se dal venkovní výtah postavit.