Rezort obrany tím vyzývá vlastníky nemovitostí a správce katastrů k tomu, aby připomínkovaly své námitky k tomuto opatření.

Zákazy vstupu do některých lokalit jsou v platnosti už dávno, ale situace se postupně mění podle toho, jak pokračuje likvidace munice.

Ve všední dny jsou v terénu vojáci z odřadu pyrotechnické očisty 15. ženijního pluku, kteří ji vyhledávají. Spolu s nimi jsou zde pyrotechnici vojenské policie. Místo, kde se ženisté s pyrotechniky zrovna pohybují, je označeno výstražnou cedulí. Další cedule se zákazem vstupu jsou vyvěšeny v lokalitách, které ještě nejsou zbaveny munice.

Špejchar ve Hvožďanech.
Podpořte Hvožďany v soutěži Vesnice roku 2017
Divoké prase - ilustrační foto.
Myslivci mohou lovit divočáky i při žních

Přesto do těchto míst podle Vojenské policie lidé chodí. „Když vojáci z odřadu pyrotechnické očisty najdou munici, jsou u nich na místě naši pyrotechnici. Ti munici dokumentují a posoudí, jak ji zlikvidovat. Pokud je nebezpečné ji převážet do trhací jámy, je nutné ji zničit na místě. A to je to největší nebezpečí, které si turisté neuvědomují,“ popsal situaci důstojník pyrotechnického pracoviště Jince Tomáš Strnad. 

Návrh vyhlášky omezující pohyb v některých částech CHKO Brdy v podstatě upřesňuje místa se zákazem vstupu.

V CHKO BRDY platí do některých oblastí přísný zákaz vstupu. Zdroj: Armáda ČR

Přísný zákaz platí na posádkové cvičiště, které se rozkládá zjednodušeně řečeno na cílové ploše Brda, severně od silnice mezi Obecnicí a Zaječovem. Jde o zhruba 3,5 tisíce hektarů.

Známým faktem je trvající zákaz vstupu na bývalé dopadové plochy a cvičiště Bahna, Padrť, Kolvín, Tok a Jordán. Dále se nesmí do centrálních Brd, kde se ještě neuskutečnila sanace. Tato místa jsou označena informačními tabulemi.

Nově se ale rozšiřuje bezpečnostní pásmo od cvičiště Brda po území k Toku až k Jordánu. Zřejmě se počítá při střelbách z houfnic s uzavřením těchto bezpečnostních zón.

Nebezpečná nevybuchlá munice, která je schopná převozu k likvidaci, se převáží na Brdu do takzvané trhací jámy. Tam se bezpečně odpálí.

Desperados Highjump 2017.
OBRAZEM: Na letošních Desperados Highjump vyšlo počasí na jedničku
Hřib smrkový.
OBRAZEM: Houby rostou, ale jak kde

Nyní pyrotechnici pracují daleko od tohoto cvičiště a to kolem vrchu Kočky a proto byla zřízena provizorní trhací jáma v lokalitě Zadní Záběhlá v úpatí Kočky v místech, kde dříve byly strojovny pro terče na padrťské střelnici.

Asanační práce se provádějí zpravidla od pondělí do čtvrtka v době od 8 do 15 hodin. „Dočasná stavba na likvidaci munice je opatřena výstražnými cedulemi a rozhodně není žádným turistickým cílem,“ upozorňuje armáda na tento objekt, kde je to životu nebezpečné nejenom při řízeném odpalu munice.

Co dělat, když najdete munici?
Nález se musí oznámit policii. Její hlídka dorazí po přesném určení místa zhruba za třicet minu. Tu je nutné k místu doprovodíte a dále se již o nic nestarat. Pyrotechnici upozorňují, aby s nálezem nikdo v žádném případě nemanipuloval. Policisté nález vyhodnotí, místo zajistí, a poté k odvozu či likvidaci přivolají právě pyrotechniky.