V kraji jsou věznice ve Vinařicích na Kladensku, Oráčově na Rakovnicku, Jiřicích na Nymbursku a Bytízu u Příbrami. Nejvíc vězňů zatím opustilo příbramskou věznici, a to 284. "Přes noc jsme samozřejmě propuštění nepřerušili, v podstatě jedeme nepřetržitě třetí den. Je předpoklad, že do večerních hodin ještě budeme pokračovat i dnes," řekl ČTK ředitel věznice Jiří Purkart.

Vinařickou věznici opustilo 242 a oráčovskou 80 amnestovaných, sdělili jejich mluvčí. I zde předpokládají, že se bude lidé propouštět i dnes. Hlavní část amnestie naopak skončila v jiřické věznici, z které bylo propuštěno 238 odsouzených. "Ukončili jsme masivní propuštění, teď se řeší individuální složitější případy a zkracování trestů," uvedla mluvčí věznice Hana Prokopová.

Ve věznicích dnes pracují příbramští, kladenští a rakovničtí soudci. Například příbramským soudcům podle mluvčí krajského soudu Zuzany Steinerové zbývá projít asi 80 spisů s tresty, na které by se mohla amnestie vztahovat, dalších 160 spisů už jsou složitější případy, u nichž se propouštění nedá příliš předpokládat.

"Během dneška by mohli soudci ukončit rozhodování o nepodmíněných trestech. Ti, co měli odejít, tak o těch pravděpodobně už bylo rozhodnuto a dnes se rozhodují už spíš složitější tresty," poznamenala Steinerová.

Prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Brány věznic by podle odhadu mohlo opustit více než 7000 odsouzených. Na svobodu vyjdou lidé ze všech českých káznic. V zemi bylo do amnestie za mřížemi zhruba 23.000 lidí.