Mezi čekateli na rekonstrukci výpravní budovy je příbramské vlakové nádraží minimálně pět let.
V roce 2011 na podzim slibovaly České dráhy, že k opravě ve spolupráci s krajem za několik měsíců dojde, jenomže plány nepokračovaly a od té doby se mnohé změnilo.

Vnitřek vlakového nádraží je už delší dobu nový, alespoň tedy tam, kde se prodávají jízdenky a kde se nachází čekárna. Zvenku má budova ale stále historický a ne zrovna bezchybný vzhled.

Lidé, které jsme oslovili, tvrdí, že má budova vypovídající hodnotu, kterou by moderna nenahradila. I když z pohledu mladých lidí a drážních zaměstnanců by byl názor možná opačný.

Na jedné z lavic v čekárně sedí třiadevadesátiletý Jaroslav Pešice z Příbrami. Vzpomíná a ukazuje, jak kdysi stály v čekárně dřevěné lavice kolem dokola a vzduch v zimě ohřívala kamna. Dnes tu mají cestující celkem příjemné zázemí s automaty na nápoje a občerstvení. „Nechal bych to tak jak to je, bez velkých úprav. Schází tady ale jedna základní věc a to je voda. Býval tady pro lidi kohoutek s pitnou vodou, jenomže někdo měl zájem, aby si ji lidi kupovali vedle v hospodě. Moje přání je, aby se to obnovilo, když se chce člověk osvěžit nebo rychle napít, není kde," svěřil se Jaroslav Pešice.

Podstatně častěji nyní cestuje vlakem Josef Hovorka starší z Brodu. Starý vzhled budovy mu nevadí, ale investici by si podle něho zasloužilo nástupiště. „Je sice uměle vyvýšené, ale chtělo by to udělat pořádně, jako to mají třeba ve Zdicích, aby starší lidé a maminky s kočárky neměly problémy s nástupem do vlaku. Je to pořád dost nízké," řekl Příbramskému deníku obyvatel osady Brod Josef Hovorka.