Závodit bude hned 18 týmů. Akce je koncipována především jako vzdělávací projekt. Díky tomu je každý postup družstva bezprostředně po provedení úkolu vyhodnocen a soutěžícím je dána zpětná vazba. Okamžitě se tak od kvalifikovaných a zkušených rozhodčích dozvídají, kde udělali chybu, jaké jsou alternativy postupů nebo jaké moderní trendy se k dané situaci vztahují.

Dokonalost modelové situace je přímo závis¬lá na figurantech a reálnosti maskování jejich poranění. Finální podobu pak dotváří pyrotechnické efekty jako střelba, výbuchy, zakouření prostor. Vše doplní rekvizity a účast jednotek zasahujících dobrovolných i profesionálních hasičů, nebo například spolupráce se zásahovou jednotkou policie. Kombinací těchto faktorů se pak zasahující družstvo dostává do nervy drásajících situací, kdy si sáhne na hranice svých psychických a duševních sil.

Ilustrační foto.
Policie dnes kontroluje dodržování rychlosti na 18 místech

Soutěž se skládá ze dvou částí. Noční etapa prověří spolupráci a koordinaci všech zúčastněných týmů a složek IZS při společných úkolech. Na denní etapě pak plní úkoly každé družstvo samo za sebe. Trasa bude dlouhá 21 kilometrů a povede v náročném terénu úpatí Brdského hřebene.

„Už deset let věnujeme maximální úsilí pro přípravu klání čtyřčlenných zdravotnických týmů. Připravujeme modelové situace vycházející z odborné kazuistiky, doplněné o pochod náročným terénem. Tento „závod“ obsahující noční a denní etapu dokonale prověří schopnosti, fyzickou a psychickou odolnost družstev“, upřesňuje Lukáš Tláskal, ředitel cvičení. A dále doplňuje: „Nejde o laciný efekt. Naopak. Realita je klíčem k úspěchu. Vzbuzuje emoce, zneklidnění a nutí účastníky koncentrovat se na záchranu života. Tedy přesně stav, který každodenně prožívají profesionální záchranáři.“

Kapela Wohnout
Pětiletá snaha přinesla ovoce, Wohnout míří do Březnice