Něco jako rozloučení se školním rokem. I tak by se dala popsat sobotní zahradní slavnost v Základní škole Jiráskovy sady Příbram. Není to pravidelná akce, ale občas se rodiče s vedením školy rozhodnou, že slavnost uspořádají.

Největší práce při přípravách stejně čeká maminky. Aby měli školáci u stánků na nádvoří co prodávat, musí mamky zadělat na koláče, buchty, zákusky a podobně. Dobrota a krása výrobků, stejně jako předloni, přilákala  kromě rodičů žáků i ostatní návštěvníky, kteří se nezdráhali utratit nějakou tu korunu a přispět tak na dobrou věc. Malí prodejci nenabízeli jen dobrůtky, ale také šperky z korálků, keramiku, výrobky z papíru a jiné nápadité věcičky. 

Přípravě dobrot na slavnost se věnovala i maminka žačky třetí třídy Kateřina Nétková. "Pečení doma byl docela zápřah. Pekly jsme linecké kytičky a marcipánové blbůstky, ale dělaly jsme to rády. Jsem šťastná, když vidím, jaký to má úspěch. I to, jak se rodiče dali dohromady, přinesli spoustu věcí," raduje se jedna z šikovných maminek. 

Kdo byl už všeho přemlsaný, mohl si zasoutěžit. Stačilo jen vystoupat po schodech do školní zahrady. O zábavu se tu postarali školáci u několika stanovišť, kde se soutěžící například strefovali papírovou koulí do pyramidy z plechovek nebo třeba hráli stolní hry. 

Slavnost zahájili školáci zpěvem za doprovodu kytary v rukách učitelky na hudební výchovu. Příjemnou atmosféru při akci dokreslovaly tóny harmoniky učitele Vladimíra Heráka ze základní školy ve Školní ulici. 

Vedení školy v Jiráskových sadech si nemůže vynachválit stále vzrůstající aktivitu rodičů, kteří si založili občanské sdružení. "Už to není jen prokjekt Když rodiče chodí do školy, ale další a další aktivity. Ze strany rodičů je výborná spolupráce, mají obrovský zájem. Spolupráce se dostává do fáze, jakou bychom si představovali. Je jich tu hodně a kupují výrobky dětí a mají z toho radost," popsala atmosféru slavnosti zástupkyně ředitele Dagmar Moravcová.

Výtěžek z prodeje výrobků půjde, jak děti i rodiče odsouhlasili, na podporu dětského oddělení příbramské nemocnice. "Z předloňského výdělku jsme zakoupili dětským pacientům na oddělení nádherné povlečení," vzpomněla Dagmar Moravcová.