Někteří svých zůstávají klidní a rapidního odlivu zákazníků a úbytku tržeb se neobávají. Ba naopak, protože jim prý kuřáci naopak klienty odhánějí. Jiný názor ale mají majitelé pivnic, kde se odjakživa lidé scházeli na pivko a cigárko. Jedním z odpůrců nově navrhovaného zákona je majitel několika příbramských pivnic Karel Šebík.

„Co podnikám, pořád mě někdo omezuje. To byly automaty, teď kouření. Do kuřácké hospody si přeci nepůjde sednou někdo, komu kouř vadí. Já sám jsem nekuřák a pivo nepiju, ale dokážu pochopit, že se v hospodách kouří. Ve finále to bude vypadat tak, že kuřáci, kteří ke mě přijdou na pivo, budou stát v hloučku před hospodou. Copak tohle vypadá dobře pro kolemjdoucí? Je to podle mne kontraproduktivní zákon," namítá podnikatel.

Názory hostů se ale různí a převažuje souhlas se zákazem kouření. Například Pavel Kabíček z Příbrami zákaz vítá, ačkoliv ještě před dvaceti lety si cigaretu neodpustil. „Jsem naprosto pro. Se zákazem jsem se poprvé setkal v Irsku, kde popelníky byly venku. A tam se pak setkali lidé, kteří by k sobě cestu jinak nenašli," řekl Příbramskému deníku Kabíček.

Celý problém tkví v tom, že začátkem příštího roku by měl v Česku začít platit úplný zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních. Novela zákona, kterou schválila vláda, nedovoluje také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech.
Stejná omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani na veřejných prostranstvích jako jsou autobusová či vlaková nástupiště a zastávky.

Navíc bude muset být na nápojových lístcích jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zpřísňují se i sankce. Pokud by na diskotékách, v barech či hospodách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.

ANKETA: Uvítali byste zákaz kouření ve všech restauracích? 

Martina Vöröšová, učitelka, Příbram.

Martina Vöröšová,
učitelka, Příbram

"Jsem pro. Měli bychom chránit lidi, kteří nekouří, návštěvníky restaurací s malými dětmi. Jako to mají třeba v Itálii. Kuřáci tam zpočátku chodili kouřit třeba i mezi jídlem před hospodu, stáli tam v hloučcích, a to spoustu lidí přimělo přestat kouřit."

Petr Juříček, hasič, Obecnice.

Petr Juříček,
hasič, Obecnice

"Můj názor je, že je to velice dobrá věc, protože spousta lidí nekouří a pak když člověk přijde někam na oběd, tak sedět v kouři je docela nepříjemný. Nechci omezovat kuřáky, ale to by přece mohla vyřešit nějaká oddělená místnost. Ale všeobecně to vítám."

Pavel Kabíček.

Pavel Kabíček,
muzikant, Příbram

Zákaz vítám, ačkoliv ještě před dvaceti lety jsem si cigaretu neodpustil. Jsem ale naprosto pro. Se zákazem kouření jsem se poprvé setkal v Irsku, kde popelníky byly venku. A tam se pak setkali lidé, kteří by k sobě cestu jinak nenašli.