Osmatřicetiletá Mirka z Příbrami si prý v sezoně přináší domů z procházky třeba tři zakousnutá klíšťata několikrát do týdne. „Já sama jsem se k očkování ještě neodhodlala, ale známý loni chytil encefalitidu a půl roku na tom dost špatně. Nahnalo mi to pořádný strach,“ svěřila se Deníku Příbramačka.

Podle stránek Státního zdravotnického ústavu za uplynulý rok lidí s tímto nebezpečným onemocněním přibylo. Loni jich bylo o téměř polovinu víc než v roce 2010. Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou ve Středočeském kraji celkem 83 lidí. Celkový počet nakažených v České republice byl 861 obyvatel, což je za posledních 30 let druhý nejvyšší výskyt.
Na Příbramsku podle únorových tabulek středočeské hygienické stanice s klíšťovou encefalitidou marodí 11 lidí.

„Nejúčinnější ochranou proti klíšťové meningoencefalitidě je očkování. Očkování není omezeno roční dobou a může být prováděno kdykoliv. Je však třeba mít na paměti, že dostatečná hladina protilátek k ochraně před infekcí se tvoří až po druhé dávce vakcíny,“ upozorňuje epidemioložka Alena Tatarová.

Vakcína je k dostání na lékařský předpis jak ve variantě pro dospělé, tak pro děti od jednoho roku věku. Očkování je možné provést kdykoliv během roku. Jedna dávka stojí kolem 600 korun.

Další obávanou nákazou od klíštěte je lymeská borelióza, která se zprvu projevuje skvrnou na kůži. Na tuto nebezpečnou nemoc ale zatím očkování neexistuje.