Jak často se setkáváte s malými pacienty trpícími zánětem močových cest?
V urologické ambulanci se setkáváme spíše s komplikovanějšími případy. Běžné dětské pacienty se záněty močových cest či ledvin léčí většinou úspěšně pediatři. K nám se může dětský pacient dostat v případě komplikací nebo je dětským lékařem indikováno urologické vyšetření pro časté recidivy.

Postihuje nemoc častěji děvčata nebo chlapce a má na výskyt infekce vliv i věk dítěte?
Častěji onemocnění postihuje děvčata vzhledem k anatomickým poměrům močových cest (děvčata mají kratší močovou trubici). Výskyt infekcí je častější v kojeneckém věku a v pubertě.

Jaké jsou nejčastější příčiny močové infekce?
Původcem infekce močových cest jsou u dětí i dospělých bakterie (nejčastěji E.Colí). Většinou se na vzniku onemocnění podílí ještě další příčiny – prochladnutí, snížená imunita, nesprávně prováděná hygiena.

S jakými příznaky pacienti nejčastěji přicházejí?
Nejčastější jsou příznaky typu pálení při močení, časté nucení na moč, bolestivost v podbřišku, zvýšená teplota.

Jak se tato infekce léčí a je vždy nutné nasadit antibiotika?
Vzhledem k tomu , že se jedná vždy o infekci vyvolanou bakteriemi, je nutné dětské pacienty v tomto případě přeléčit antibiotiky. Pokud se antibiotika nepodají, může si organismus i poradit s infekcí sám, ale je jistě daleko větší riziko dlouhých průběhů, recidiv a komplikací, kdy třeba banální zánět močového měchýře může skončit těžkým zánětem ledvin. V nejhorších případech pak mohou být i trvalé následky.

Pokud dospělého postihne infekce močových cest, jako první pomoc hledá ve volně prodejných lécích. Jak je tomu u dětí, mají rodiče zkoušet zvládnout infekci sami nebo doporučujete navštívit vždy lékaře?
U dětí stejně jako u dospělých doporučuji při projevech zánětu močových cest vždy navštívit lékaře. Není nutné se hned objednávat na urologii, většinou si s onemocněním poradí lékař primární péče (praktický lékař pro děti a dorost). Volně prodejné přípravky mají většinou charakter potravinových doplňků a mohou pouze tlumit projevy onemocnění, neřeší však příčinu.

Poradíte prevenci?
Prevencí onemocnění je dodržování správné hygieny , dostatečný pitný režim , zabránit prochladnutí dítěte, oblékání by mělo odpovídat počasí.V jarních dnech vždy dochází k nárůstu případů vzhledem k nedostatečnému oblečení zejména u náctiletých slečen.

Dagmar Čerňanská