S velkou radostí a odvahou v sobotu ráno vstával šestiletý Mareček Oborník. Věděl, že se u zápisu nesmí stydět a bát. „Vždyť už dávno umí napočítat do čtyřiceti," zapýřil se tatínek Richard.

Malý předškolák si ze základní školy ve Školní ulici v Příbrami pyšně odnáší dárky a pamětní list, ze zápisu je očividně nadšený. Těší se na matematiku a na to, jak si se spolužáky zahraje fotbal.

S výběrem školy měli Markovi rodiče jasno. „Bydlíme kousek odtud, Mareček chodil vedle do školky, bude tu mít kamarády. A také sem chodí starší syn," vidí samé výhody maminka Maruška.

Zápisy do prvních tříd příbramských základních škol pokračují ještě dnes a končí na waldorfské škole v sobotu.

Dana Křápková: Jsme školou pro život

S budoucími prvňáčky se na posledním stanovišti při zápisu v základní škole ve Školní ulici v Příbrami loučila kromě dobře naladěných „prvotřídních" učitelek také ředitelka Dana Křápková.

Na co je vaše škola zaměřená?

Vždycky říkáme, že naše škola je školou pro život. Přesto se v poslední době zaměřujeme na výuku angličtiny a cizích jazyků vůbec. Také na zdravý životní styl, především sportovní činnost. A za třetí na informační a komunikační technologie. Co se týká angličtiny, loni jsme zavedli novinku, že učíme v první třídě jednu hodinu angličtiny. Velice dobře se ujal i německý jazyk.

Pozorujete v posledních letech větší nebo menší příval prvňáčků?

V posledních dvou, třech letech pozoruji velké zvýšení počtu prvňáčků. Máme po čtyřech třídách. To svědčí o tom, že si rodiče vybírají školu podle toho, co jim nabízíme a upřímně se z toho radujeme.

Myslíte si, že libovolný výběr školy, při čemž předem nevíte, kolik prvňáčků přijde k zápisu, je výhodou?

Samozřejmě. V případě určení, kam má dítě chodit, by to bylo nevýhodou. Co řediteluji, vždycky sem vodili rodiče děti ze širokého okolí. Stali jsme se příměstskou školou a omezit bych to určitě nechtěla.