Dvě hostesky chodily mezi davem a předávaly zájemcům mikrofon. Některé z nich v kratší verzi a reakce prezidenta čtenářům přibližujeme.

Pane prezidente, kdy odvoláte svého kancléře Vratislava Mynáře, kterému byla pravomocně odepřena bezpečnostní prověrka a má ji na takovém stupni, který podle mě může získat každý z tohoto davu? Zároveň by mě zajímalo, jakým způsobem řešíte ochranu utajovaných informací před svým panem kancléřem…

Odpověď: Rotchildovy peníze na moji hlavu. Podle zákona kancléř žádnou bezpečnostní prověrku nepotřebuje. Naučte se, proboha, znát zákony. To, že si z frajeřiny o tuto prověrku požádal, je jeho věc a já jsem jasně řekl: Pokud soud rozhodne, že mu bezpečnostní prověrka nebyla odebrána, ale nebyla udělena, pak že ho samozřejmě odvolám. Ne proto, že by tu prověrku musel mít, ale že zbytečně frajeřil. Pokud jde o jiný případ, tak tam naopak víte, že došlo k výměně šéfa vojenské kanceláře. Ten prověrku opravdu potřebuje, protože zachází s utajovanými zkušenostmi. Příznivcům Karla Schwarzenberga, kteří možná přijeli až z Prahy, bych chtěl sdělit, že když on byl kancléřem Václava Havla, tak žádnou bezpečnostní prověrku neměl. Ověřte si to.

Chtěl bych se zeptat na ministra financí Babiše, který nám chce nesmyslně zavést registrační kasy a na živnostníky nereaguje. Je to bývalý estébák, který nemá ve vládě co dělat. Děkuji předem.

Odpověď: Nemusíte mi za nic děkovat. Tvrzení, že ministr Babiš je estébák, vyvrátil slovenský nezávislý soud. Nemusíte samozřejmě věřit soudům, ale pak už věříte jen sám sobě a to je trochu málo. Jestli je zákon o elektronické evidenci tržeb dobrý nebo špatný, to v parlamentní demokracii rozhoduje za prvé vláda, která ho navrhne a za druhé parlament, který ho schválí. Pokud se vám nelíbí, že se tento zákon schválil, máte velmi snadnou možnost – v roce 2017 jsou svobodné tajné volby a vy můžete volit tu politickou stranu, která se zákonem o elektronické evidenci tržeb nesouhlasí. Je to jednoduché, stručné a snadno pochopitelné.

Jak to vypadá s dostavbou D3, která měla vést kolem Vojkova. Mám automapu, kde je zanesený již nadjezd. Staví se několik desetiletí. Když nemáme sami firmy, mohly by to dělat zahraniční – například z Německa nebo z Číny. Myslíte si, že můj vnuk, kterému jsou dva roky, se po dálnici sveze až do Dolního Dvořiště za předpokladu, že by se dožil nadprůměrného věku?

Odpověď: Vyžádal jsem si od Ředitelství silnic a dálnic harmonogram výstavby D3 a v něm je napsáno, že má být dokončena v roce 2028. Vašemu vnukovi bude v té době 14 let. Toho se dožije nejen vnuk, ale dokonce i vy. Ten problém je částečně způsobený tím, že v některých úsecích není dokončen výkup pozemků, případně projektová připravenost. Není pravda, že by na to nebyly peníze – na Fondu dopravní infrastruktury je nyní asi 70 miliard korun. Máte ale pravdu, že hrozí jedna překážka, s níž jsme příliš nepočítali. Bruselská evropská komise se totiž rozhodla, že takzvané posuzování dopadu stavby na životní prostředí vypíše znovu a v poněkud zpřísněné formě. Bohužel to znamená to, že stavby, které měly ´starý posudek´, budou muset znovu žádat o souhlas a není tak úplně jisté, že ho dostanou. Byl u mě nedávno ministr Dan Ťok i ministr Richard Brabec, kteří samozřejmě na toto riziko upozorňovali. Říkali, že se tyto stavby protáhnou právě kvůli tomuto minimálně o další rok – vašemu vnukovi bude 15 let.

Pane prezidente, mohl byste mi říci, jak si představujete stabilizaci naší společnosti podle čínského vzoru?

Odpověď: Mluvil jsem o tom, že Čína stabilizovala svoji společnost a že si toho vážím. Abyste tento výrok pochopili, musíte vědět, co Čína zažila v uplynulých desetiletích. Zažila hladomory, kde umíraly hladem doslova desítky milionů lidí. Zažila maoistickou kulturní revoluci, kdy byly zničeny intelektuální elity. Mimochodem otec dnešního čínského prezidenta zemřel za maoistické kulturní revoluce v koncentračním čínském táboře. Dnešní čínský prezident byl sám vězněm tohoto koncentračního tábora. A já samozřejmě mluvím o tom, že Čína, což je druhá největší světová ekonomika, dokázala po velkém skoku, který málem zničil její ekonomiku, po kulturní revoluci, která málem zničila její tisíciletou kulturu, a po některých dalších opatřeních stabilizovat svoji společnost a není nic ostudného, když říkám, že si toho vážím.

Proč pomáháme cizím lidem, kteří mají ve své zemi bídu, když tady máme řadu chudých rodin. Musíme si peníze půjčovat, hrozí nám exekuce, což jsem osobně zažila a nedej bůh, když vám seberou věci potřebné pro dítě. Nejsme tady jediní… Co s tím chcete, pane prezidente, dělat?

Odpověď: Dám jeden příklad, kdy vláda odmítla dát dotaci na Fond ohrožených dětí – lidově řečeno Klokánky – s odůvodněním, že nemáme peníze. Přitom ale víme, že investujeme do uprchlíků. S radostí musím konstatovat, že minulý týden vláda schválila na Klokánky 20 milionů korun. To ale neznamená, že bychom měli peníze přerozdělovat tak, že dáme 20 milionů jim a 700 milionů Turecku za to, že zadrží uprchlíky na svém území.

Chtěla bych se zeptat na zavedení eura. S dnešními platy není vhodné. Neuvažuje se o referendu, zda euro ano nebo ne?

Odpověď: Lidé si stále myslí, že zavedením eura se rázem změní naše platová základna. Je to totéž, jako kdybyste si vyměnila teploměr – měla stupně Farenheita nebo Celsia. Ať bude jakýkoliv, vždycky teplota bude stejná. Euro je něco jako teploměr. Přepočtete to v poměru přibližně 25:1 a to bude všechno. Ceny budou stejné, mzdy také, nic se nezmění ani k lepšímu nebo horšímu. Před několika lety přistoupili k zavedení eura Slováci. Průzkumy ukazují, že kolem sedmdesáti procent z nich je spokojeno. Já sám jsem byl zastáncem zavedení eura a do značné míry jsem i dosud. Odrazuje mě ale jedna věc. Při dnešním systému Evropské unie, který se jmenuje Evropský stabilizační mechanizmus, hrozí nebezpečí, že by český daňový poplatník platil řecké dluhy. A to samozřejmě nechci a myslím, že ani nikdo z nás. Kdyby Řecko vystoupilo z eurozóny, což se zdálo být ještě nedávno reálné, tak bych vášnivě podporoval zavedení eura, protože zvyšuje důvěryhodnost české ekonomiky v očích zahraničních investorů. Na druhé straně – pokud hrozí řecké riziko, myslím si, že můžeme euro odložit.

Žena, která měla možnost položit z časových důvodů poslední dotaz, svoje právo nevyužila a řekla: Popřála bych Miloši Zemanovi hodně zdraví za sebe, své známé a příbuzné. Modleme se, aby se znovu mohl stát prezidentem České republiky." Poslední slova téměř přehlušil potlesk a zároveň nesouhlasný pískot. Prezident zareagoval: „Na neotázku se těžko odpovídá. Já vám děkuji. Každému, i svému největšímu oponentovi bych přál hodně zdraví. Zdraví je nejcennější hodnota, kterou v životě máme a kterou si uvědomujeme tím víc, čím více stárneme. Ti, kdo pískali při přání zdraví, tak těm mohu pouze říci, že pískot je řečí ptáků. Normální lidé mluví lidskou řečí a já bych chtěl všem normálním lidem poděkovat, že přišli na toto náměstí. Marie Břeňová