Starosta Příčov Pavel Nevlida ocenil, že hejtman Josef Řihák proti těžbě bojuje. „To ale nestačí. Chceme hlavní iniciativu přetáhnout na celé krajské zastupitelstvo. My v obcích jme malí politici. Krajské zastupitelstvo musí dát svým usnesením jasný signál, že podobné snahy vedoucí k devastaci krajiny, naprosto odmítá," tvrdí.

Koaliční smlouva uzavřená sociálními demokraty, lidovci a hnutím ANO Nevlidu vůbec neuklidnila. „Jedním z bodů je sice nesouhlas s průzkumem a těžkou zlata, to je pravda. Je to však křehká dohoda, kterou nepovažuji za žádnou záruku. Může být neplatná tím, že z koalice některá politická strana vystoupí, mohou být vypsány nové volby,…" argumentuje.

„Musí se začít na Krajském úřadu Středočeského kraje. Jeho usnesení pak půjde do parlamentu, senátu,… a změní se zákony," zdůrazňuje starosta s připomínkou, že průzkumu a těžbě zlata se bránilo příčovské zastupitelstvo již v letech 1993 až 1996.

„Zahraniční společnosti využívají určitého bezvládí a chaosu v zemi a hledají skulinky v legislativě. Nepostaví se k tomu, co chtějí prosadit, podle stavebního zákona, ale podle zákona o životním prostředí, kdy nejsme účastníci řízení. Nebaví se s obcemi a dokonce ani s lidmi, na jejichž pozemku má to zlato být," dodává starosta Nevlida.

Za Příčovy se prý bude do boje proti zlata angažovat Jaroslava Hanušová (Linhartová).

Sedlčanský starosta Jiří Burian zopakoval, řadu negativních stanovisek proti průzkumu a těžbě. „V korespondenci, kterou dostáváme z ministerstva životního prostředí, je vidět, že něco není v pořádku. Navíc od samého začátku, kdy byla podána žádost o povolení průzkumu uznáni jako účastníci řízení. Svolal jsem jednání se starosty Dublovic, Příčov a pozval jsem Jiřího Šťástku z Mokrska, abychom se vzájemně informovali o momentálním stavu jak v oblasti Mokrska, tak na Sedlčansku," sdělil Jiří Burian. „Samozřejmě, že já osobně jsem proti průzkumům a budoucí těžbám, a to zcela zásadně," dodal.

Starosta Šťástka předal v průběhu pátečního jednání starostům pozvánky na seminář, který se uskuteční v úterý 25. února v budově poslanecké sněmovny a má název Těžba zlata nejen na Mokrsku u Vltavy.

Vystoupí na něm například Jiří Bendl, předseda Sdružení Veselý vrch a bude hovořit o problematice kolem průzkumu zlata z pohledu občanů. Jiří Šťástka, starosta Chotilska problematiku přiblíží z dlouhodobého pohledu obce. Promítnut bude přítomným film z roku 1993 s názvem Klondike v Povltaví. K řečnickému pultu se postaví také herec Václav Vydra. Jeho příspěvek má výmluvný název: Bohatství krajiny nelze měřit v tunách zlata. Záštitu nad seminářem převzali: poslankyně parlamentu Helena Langšádlová, středočeský hejtman Josef Řihák a jeho náměstek Marek Semerád.

Marie Břeňová