Ani květnové dešťové přívaly plodinám příliš neprospěly, protože voda stekla nebo ji pohltila vyprahlá půda. Žně proto začnou zhruba o týden dříve, sdělila v pondělí Příbramskému deníku ředitelka Agrární komory Příbram Hana Vandělíková. „Předčasným žním ale mohou zabránit deště, které mají v tomto týdnu převládat, takže vše opět záleží na počasí."

Suchem je ovlivněná úroda v celé republice, ale na Příbramsku patří mezi nejohroženější oblasti Petrovicko, Klučenicko, Sedlčansko i Rožmitálsko, které jsou ve srážkovém stínu. Na polích můžeme nejčastěji vidět ozimý ječmen, řepku a kukuřici.

S kvalitou a výnosem obilí to tudíž vzhledem k počasí letos nebude žádná sláva. „Nepředpokládá se, že by úroda byla vyšší než minulý rok, na mnoha místech v kraji ji totiž ovlivnilo dlouhotrvající sucho," říká Hana Vandělíková.

Průměrnou až podprůměrnou úrodu očekává podle zápisu agrární komory především západní část Středočeského kraje, která bojuje s přímo kalamitním suchem.

Miroslava Procházku, chovatele skotu z Mašova u Petrovic, obere sucho o zásoby sena. „Ohrozí nám to druhou seč. Muselo by intenzivně pršet, aby se tráva trochu obnovila," říká chovatel.

Například v rožmitálské meteorologické stanici spadlo k včerejšímu dni za celý červne asi 24 mm vody. „To je sotva třetina oproti dlouhodobému normálu v červnu. Nynější déšť příliš nevylepší vodní bilanci, ale je to lepší, než nic," říká Hubert Hoyer, správce meteorologické stanice. Podle něj naštěstí poměrně dost napršelo u nás v květnu, ale pokud červenec nepřinese větší srážky, bude se sucho už z pohledu většího výparu v letních vedrech prohlubovat.