Aleksi Šedo
je profesorem biochemie a patobiochemie a děkanem první lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Před časem iniciativa #StopCovidCZ, sdružená v rámci webu Covid19CZ, vydala čtvero doporučení proti šíření nemoci Covid-19. První tři jsou zcela racionální opatření, jak snížit populační expozici viru – a tím i riziko nekontrolovatelného šíření epidemie: Skutečně se musím s někým osobně potkat? Trpím na některý z příznaků nemoci? Opravdu se toho nikdo jiný nedotýkal? Představují strategii taktického vyčkávání. V době, kdy tam, kde byly zkoušeny, zcela selhaly námluvy s kolektivní imunitou, kdy o imunologických souvislostech, vztahu prodělání onemocnění a vytvoření si funkční imunitní ochrany mnoho nevíme a kdy nemáme specifickou léčbu.

Čínský virus je výstrahou

Čtvrté doporučení iniciativy je opatřením proti mentální komponentě epidemie: Pomáhám sdílet ověřené informace? Je to tedy „hygiena“ proti mudrování. Apel na zdravý rozum. Media prezentují zkratky (a ani není těžké odhadnout, které medium tak učiní v jaké podobě), politici spouštějí předvolební karneval, pro laika je obtížné rozlišit studii validní od čísel vycucaných z prstu v bombastickém balení nebo i a priori účelově.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Neodborník jen obtížně dokáže vyhodnotit, která publikovaná informace pochází z jak věrohodného primárního zdroje, jak velká mohou být čísla, která na první pohled vypadají malá, jaká práce s daty je či není správná, korektní a objektivní, jak funguje statistika a jak který test. A většina z nás ani nemá objektivní možnost ani čas a schopnost data ověřovat. Popravdě, v urputném šíření řetězcových e-mailů s různými pošetilými, obsoletními či tendenčními informacemi si naběhnou jak laici, tak i úctyhodní profesoři z oblastí medicíny a zdravotnictví, ovšem problematice Covid-19 méně relevantních specializací. Zkrátka, infekce hrozí nám všem. Koronou i dezinformacemi. Kdy bude vakcina ale nevime…

Pustíme k vodě koupaliště?