Jenže do té doby už stihne evidentně prokoučovat jeden z nejzásadnějších momentů novodobé české diplomacie, kterým chvíle oznámení teroristického útoku ruských špionů na muniční sklad ve Vrběticích nepochybně byla.

Jenže se to od počátku nějak nepovedlo. Posledním úspěchem bylo získání souhlasu prezidenta Miloše Zemana s celou akcí, byť týden prezidentského mlčení, který poté následuje, budí přinejmenším rozpaky.

Opozice netuší, co s vládou

Nepovedená byla už sobotní tisková konference, pojatá špatně jak termínově, tak svým aranžmá. Na srozumitelnosti celého příběhu nepřidaly ani tanečky Jana Hamáčka kolem jeho cesty do Moskvy pro vakcínu Sputnik. Hamáčkovu verzi, že šlo jen o krycí manévr odmítl premiér Andrej Babiš potvrdit.

Otázka, co vlastně tedy jel Hamáček do Moskvy vyjednávat, je pořád na stole, zvláště, když už o účasti Rusů na Vrběticích už věděl. Diplomatickým neúspěchem byla už neděle, kdy místo celého Západu nám podporu na náležité úrovni vyjádřila jen Británie, Slovensko a Lotyšsko.  Včera zastupující ministr Hamáček pak nezvládl zasedání ministrů zahraničí EU.

Bijte je! Bijte je!

Velmi špatné je, že Německo se od Česka diplomaticky téměř distancovalo. O společnou akci EU buď Hamáček ani nepožádal, nebo to tak jeho protějšky prostě nepochopily.

USA už druhý den na odpovídající úrovni mlčí. Jsme tak proti Rusku skoro sami. A to je zlé.