Šok na trhu bytových pronájmů způsobený pandemií koronaviru odeznívá velmi pozvolně. Pronajímatelé se dnes spokojí se stejnými částkami jako před třemi lety. To jsou hlavní zjištění vyplývající z analýzy dat, která Deníku exkluzivně poskytl inzertní portál Annonce.

„Na začátku roku 2022 se situace uklidnila a nabídka se vrátila do původních úrovní před pandemií,“ komentuje čísla Miroslav Václavík, obsahový manažer Annonce. „Turistické“ byty, které v čase covidu zaplavily trh s dlouhodobými pronájmy, se vrátily zpět do nabídky portálů typu Airbnb.

Průměrných 262 korun za metr čtvereční představuje nárůst přibližně o pět procent ve srovnání nejenom s loňskem, ale zároveň i s rokem 2018. Po započtení inflace je tak zřejmé, že nájmy jsou dnes výrazně dostupnější než před koronakrizí.

Místo vlastního bytu

Naopak koupě investičního bytu a jeho následné pronajímání se vyplatí čím dál tím méně. Podle dat České národní banky zdražily byty jen za poslední dva roky o téměř 37 procent, aniž by podobným způsobem vzrostly mzdy. Centrální banka odhaduje, že ceny bytů v Česku jsou přinejmenším o čtvrtinu nadhodnocené. Proto nebývale prudce zvýšila úrokové sazby a zpřísnila podmínky pro získání hypotéky. Nejen pro nižší, ale i část střední třídy se tak bude muset smířit se životem v nájmu.

Aktuální výstavba bytových domů v lokalitě Zelnice.
Šetří celá rodina. Čtvrtina žadatelů o hypotéku rozpustila své úspory

Nejlevnější byty k pronájmu se nabízejí v odlehlých regionech. Na Jesenicku se ceny pohybují okolo 132 korun za metr čtvereční a měsíc. Levné je také nájemní bydlení na Bruntálsku, Domažlicku či Sokolovsku.

Lacino v Jeseníkách

Tradičně nejdražší je pak centrum Prahy. V Praze 1 majitelé chtějí průměrně 557 korun za metr čtvereční. V ostatních obvodech metropole s výjimkou Prahy 4, Prahy 6 a Prahy a také v Hradce Králové se ceny měsíčního nájemného pohybují nad třemi sty korunami za metr čtvereční. Vysoký cenový průměr v Liberci (438 korun) způsobily inzeráty nabízející bydlení v rezidenci, která klientům v rámci paušálu poskytuje nadstandardní služby od dovozu obědů po žehlení prádla. V Brně pak činí průměr 296 korun.

Obecně platí, že čím menší byt, tím více se platí na metr čtvereční. Byty s kuchyňským koutem se pak nabízejí dráže než starší byty se samostatnou kuchyní.