Hrad je to přitom vskutku výjimečný. Jedná se o jeden z nejstarších na našem území a přezdívá se mu vila českých královen. Je to jediný hrad u nás, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. Kromě toho se jen kousek od této památky nachází město Bystré, které známe z filmu Bedřicha Jasného Všichni dobří rodáci.

Lidé využili pěkného počasí k návštěvě zříceniny hradu Starý Jičín. Stále patří k oblíbeným místům turistických výletů.
Hrad Starý Jičín nespí kvůli turistům ani v zimě. Nabízí tajemná zákoutí

Hrad Svojanov založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Po smrti krále Přemysla Otakara II. hrad získala královna vdova Kunhuta, která zde žila se svým druhým manželem Závišem z Falkenštejna. Dnes je Svojanov místem, kudy prochází kultura. V létě se zde konají koncerty i šermířská a divadelní představení. Je tu restaurace i penzion. Sezona tu začíná v březnu, takže jen co skončí koronavirová opatření a památky se otevřou, můžete vyrazit na výlet.

Se Svojanovem jsou spjaté také různé pověsti, které hovoří o tom, že v jeho zdech přebývají duchové a strašidla. V hradním sklepení se má zjevovat průhledná postava paní Kateřiny. Ta zešílela a zemřela v izolaci, do které ji uvrhl bratr jejího manžela. Nebožčinu mrtvolu poté nechal zazdít, ovšem její přízrak se mu zjevoval každé noci. Zanedlouho sám propadl šílenství a zemřel. Není to však jediná strašidelná pověst, která sem každoročně láká desítky záhadologů a lovců paranormálních jevů.

Obraz stařenky už se zavřenými očima po roce 2009.Obraz stařenky už se zavřenými očima po roce 2009.Zdroj: hrad Svojanov

Říká se také, že Svojanovem se prochází duch malé holčičky. Vnímaví lidé mohou vidět jakousi mlhovinu anebo cítit chlad. K neštěstí došlo začátkem 19. století, kdy tehdejší hradní páni rekonstruovali objekt k trvalému bydlení. Na tehdy sedmileté dítě v dámské ložnici spadlo lešení. Těžce zraněné došlo do pánské ložnice, kde zemřelo. Od té doby se mezi těmito dvěma místnostmi pohybuje jeho duch. Jeho přítomnost prý ukazují speciální přístroje v rukou lovců paranormálních jevů.

Kostel s hřbitovem ve Velharticích na Klatovsku v západních Čechách.
Hřbitov, který inspiroval Karla Jaromíra Erbena. Tady se trhaly svatební košile

Další záhadou, kterou je hrad opředen, je „mrkající“ portrét stařenky z 19. století. Nebylo by na něm nic zvláštního, až na její oči. V roce 2009 se totiž náhle zavřely a posléze zase otevřely. Někteří návštěvníci říkají, že na ně dokonce při prohlídce žena zamrkala.