Z dálky sice areál může vyvolávat dojem klidu, ale uvnitř se děje mnoho věcí. Kostel zdobí obnovené varhany. Restaurovány jsou původní nástropní malby, štukové prvky stejně jako balustrády či baldachýn v presbytáři. Řemeslníci zasadili obnovená okna, opravena byla unikátní zvonice. „Rušno zde bylo zejména koncem loňského roku,“ uvedla manažerka projektu Jana Chadimová.

Zámek Jezeří
Záchrana? Zámek Jezeří může zamířit na seznam nejohroženějších památek

Podle ní práce nabraly na obrátkách už během podzimu, kdy skončily restaurátorské práce stavebních částí v interiéru kostela. „Událostí pro nás bylo zvládnutí prací na zvonici a ambitech, které už jsou bez lešení. Samozřejmě také uložení pamětní schránky do makovice ve zvonici,“ komentovala postup prací Jana Chadimová.

Na špici je osazena hrotnice s reliéfem Panny Marie Hornopolické a hořícím srdcem. I věže u ambitů jsou opatřeny mědí patinovanou do azurového odstínu a zlatými makovicemi a zakončeními.

Jako v době baroka

Zvonice proměnila svůj dosavadní vzhled a kombinace bílé, růžové a šedé jí opravdu sluší. Na svém místě jsou i obnovené ciferníky hodin a pozlacené ručičky. Sochy už nezůstaly černé jako před opravou, ale získaly šedostříbrný nátěr, tak jak to bylo v baroku běžné.

Rovněž tak se toho ve prospěch Horní Police děje mnoho po celé republice v restaurátorských dílnách, kde vzácná umělecká díla dostávají novou tvář. Jak sdělil administrátor zdejší farnosti Stanislav Přibyl, v dílnách se blíží ke konci úpravy hlavního a dvou bočních oltářů a kazatelny. „Venku se obnovuje fasáda a především střechy. Krov hlavní lodi byl poškozen mnohem více, než se očekávalo, míra jeho výměny je tedy větší, a z toho důvodu práce trvají déle,“ řekl Přibyl, který slibuje, že kostel co nevidět dostane novou střechu z pálených tašek.

Lednický zámecký park
Poplatek za vstup do zámeckého parku? Ve Valticích zatím zdarma

„Dokončení fasády kostela vyžaduje lepší povětrnostní podmínky,“ upozornil páter Přibyl. Podle něj se pak už jen zkompletují zrestaurované oltáře a kazatelna, nainstaluje osvětlení a zabezpečovací systémy a upraví okolí kostela. Hlavní vstup vznikne z druhé strany než dosud a bude bezbariérový. „Na svůj čas také čeká vybavení expozice plánované na empory kostela. Věřím, že se vše podaří stihnout do plánovaného termínu dokončení prací, který je na konci dubna,“ podotkl Stanislav Přibyl.

Poutní areál po úklidu, odstraňování vad a nedodělků hodlají veřejnosti otevřít bohoslužbou 27. června 2020. „Děláme maximum, aby kostel získal svoji dávnou krásu,“ dodal Přibyl.

Po krátké přestávce bude následovat druhá etapa obnovy zahrnující především fasády ambitů. Tyto práce by měly začít v létě a skončit do roku 2021. Celkově bude obnova stát více než 125 milionů korun. Je financovaná z grantu Evropské unie IROP, z prostředků Libereckého kraje a díky mnoha dárcům z domova i ze zahraničí.

Vzestup i chátrání

První zmínka o kostele pochází z roku 1291. V roce 1523 byla na břehu Ploučnice nalezena soška Panny Marie. Od této doby se traduje vznik poutního místa. Současnou podobu v barokním stylu získal kostel při přestavbě na přelomu 17. a 18. století.

Beskydská horská chata Prašivá.
Dominanta Beskyd se uzavře. Chata Prašivá bude turistům na měsíc zapovězená

Velkou zásluhu na tom měli tehdejší majitelé panství Julius František Sasko-lauenburský a jeho dcera Anna Marie Františka Toskánská. Za socialistické éry kostel chátral a krásu si zachovával díky práci a obětavosti farníků a především zdejšího arciděkana Josefa Stejskala, který zde sloužil 60 let. V roce 2018 byl římsko-katolický skvost prohlášen národní kulturní památkou.