Jaroslav Němec: Červené zelí s pomerančem a badyánem

Speciální recept na červené zelí s pomerančem a badyánem nám zaslal Jaroslav Němec, který s ním vyhrál i vícero soutěží.

Ingredience: červené zelí, sůl, jablka, cibule, kmín, pomerančová kůra, badyán, kopr.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka.
Čtenáři vaří: Dančí svíčková podle Maxijedlíka

Postup: Červené zelí naložíte do klasického zeláku. Hlávky nejprve očistíte od vnějších listů, omyjete ve studené vodě a nakrouháte. Pak je dáte do velké nádoby, třeba i do vany, kde ho důkladně promícháte se solí, jablky, cibulí, kmínem a to hlavní nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badyánem. Na dno zeláku dáte celou rostlinu kopru, kterou přikryjete celými listy zelí. A postupně začnete soudek plnit zelím.

Postupně po malých vrstvách, které pečlivě pěchujete, odebíráte přebytečnou šťávu. Nejsvrchnější vrstva zelí, až naložíte celé, musí být jednak srovnaná a jednak ponořená. Zelí zatížíte dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák překryjete lněnou nebo bavlněnou látkou a necháte v teple kvasit. Sledujete bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen minimálně, je zkvašené a může jít do chladu. Dokud zelí ze zeláku nespotřebujete, vždy se musí mýt vodou jinak se kazí. 

Čtenáři pečou: Žitná pizza

Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mailovou adresu: olga.sevcikova@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotografií hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno, příjmení a bydliště.

Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.