"Dozvěděli se, v jakých letech chodili jejich pra/rodiče do školy, jaké měli kamarády, co se učili, co dělali ve volném čase. Dalším listem byl rodinný strom. Před našima očima se nám odvíjely životní příběhy rodin dětí. Dopátrali jsme se ke kořenům jejich předků.

První třída si promítla film „Kde si máme hrát“ a druhá třída „Svět dětí II.“ Následně školáčci společně probírali, co se v obci změnilo od dob dětství jejich rodičů. Snažili se najít klady a zápory obce, místa na hraní a zda by se dalo v obci něco změnit.

Miss Panenka.
Březnická střední škola vyhrála v soutěži MISS Panenka Junior

V půl desáté k nám dorazil starosta Tabaček, aby nás seznámil s historií i současností obce. I jemu jsme připravili otázky, byl perfektně připraven. Vyprávěl, jak to bylo za dob jeho pra/rodičů. Přinesl nám spoustu zajímavého materiálu, fotografií a jeho poutavé vyprávění nás velmi zaujalo. Otázky byly zodpovězeny a my jsme se rozešli do tříd, abychom pokračovali ve zkoumání.

Vytvořili jsme rodinné stromy s fotografiemi dětí. Pomocí brainstormingu jsme vytvořili myšlenkovou mapu, abychom zjistili výhody a nevýhody doby našich předků. Vše jsme seřadili na časovou osu. Vystavili jsme si dobové hračky, oblékli dobové oblečení a užili spoustu legrace. Jediné, co nás mrzelo bylo, že jsme nemohli pozvat naše pra/rodiče, abychom společně sdíleli tyto okamžiky.

Děkujeme všem zúčastněným za jejich ochotu se ponořit do dějin 20. století."

Autor: Pavlína Veselá