Kamýk nad Vltavou se odnepaměti potýká s povodněmi. V novodobé historii byly v obci nejničivější povodně v roce 2002. Velké škody napáchaly i povodně v roce 2013. Obec bohužel nelze dokonale před velkou vodou ochránit, proto hraje důležitou roli osvěta občanů a připravenost obce i místních záchranných složek. Z tohoto důvodu se Kamýk nad Vltavou v únoru 2020 zapojil do projektu Odolná obec, kterým Diakonie ČCE podporuje obce s povodňovou zkušeností.

„Za posledních 25 let jsme v Kamýku nad Vltavou zažili několik povodní, větrných smrští a dalších krizových situací. Nabídku spolupráce S Diakonií ČCE – Střediskem humanitární a rozvojové spolupráce na projektu Odolná obec jsem proto velmi uvítal. V projektu mimo jiné proškolíme občany v první pomoci, každá domácnost dostane kartu krizového řízení a kartu, jak si připravit evakuační zavazadlo. Sbory dobrovolných hasičů v Kamýku nad Vltavou i ve Velké získaly moderní vybavení pro řešení nenadálých a nebezpečných situací, říká starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada a doplňuje: „Jak se v poslední době stále více potvrzuje, na krizové situace je potřeba být připraven. A s projektem Odolná obec se nám to daří.“

Dobrovolníci DC ADRA Příbram zpříjemňovali Velikonoce seniorům.
Dobrovolníci z příbramské Adry pomáhali i o svátcích

„V rámci naší spolupráce s Kamýkem nad Vltavou se podílíme na osvětě místních obyvatel, chceme zapojit celou komunitu včetně chalupářů. Vloni v prosinci dostali obyvatelé Kamýku leták, jak se chránit před případnými povodněmi a jak na varování o blížící se povodni reagovat. Plánujeme i osobní setkání s občany, které jsme museli kvůli epidemické situaci odsunout.“ doplňuje Jarmila Dvořáková, vedoucí projektu Odolná obec z Diakonie ČCE, Střediska humanitární a rozvojové spolupráce. 

Diakonie pomáhá při povodních už od roku 1997. Od roku 2011 převzalo koordinaci povodňové pomoci Středisko humanitární a rozvojové spolupráce. Podílí se na odstraňování škod i na zavádění protipovodňových opatření a podporuje obce v tom, aby byly vůči budoucím povodním odolné. Program nazvaný Odolná obec probíhá od roku 2015.

Autor: Ivana Dingová

O Diakonii ČCE
Diakonie je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb a jednička ve speciálním školství. Denně pomáhá tisícům lidí v nepříznivých životních situacích, provozuje více než 150 zařízení po celé ČR. Středisko humanitární a rozvojové spolupráce se věnuje pomoci v zahraničí při krizích a dlouhodobým projektům v rozvojových zemích. V ČR se orientuje na pomoc při povodních a organizuje preventivní programy na zlepšení připravenosti. Udržuje síť dobrovolníků, kteří mohou během povodní vyrazit do terénu pomáhat.